Skip to main content

Binnen staat de verwarming aan en zit je misschien wel onder een dekentje op de bank. Het is verleidelijk om lekker te Netflixen en chips of chocolade te eten. Maar je geniet daar nog meer van nadat je een rondje hebt hardlopen. Wanneer het buiten vriest, is het goed om voorzichtig de weg op te gaan en de goede uitrusting aan te doen. Zo hou je jezelf warm en voorkom je ongelukken. Hardlopen als het vriest kan zeker met deze tips. 

Hardlopen als het vriest

Wanneer de temperatuur onder de nul graden schiet, is de kans op bevriezing groot. Hardlopen bij vorst doe je dus voornamelijk in de winter, maar ook in maart en april kan het nog aardig koud zijn. Hardlopen als het vriest brengt nogal wat uitdagingen met zich mee en om te weten wat je wel en niet moet doen, hebben wij tips en tops voor je op een rij gezet.

Wat je wel moet doen als het vriest tijdens het hardlopen

  1. Wees voorzichtig. Dat klinkt misschien wat kinderachtig of betuttelend, maar veiligheid voorop. Als je er onderweg achter komt dat het te gevaarlijk is onderweg, breek je training dan af en ga rustig aan weer richting huis. We willen geen blessures! 
  2. Trek hardloopschoenen met stevige grip aan. Kies bijvoorbeeld voor trailschoenen. Deze hebben een grove zool, waardoor je meer grip hebt en dus minder snel uitglijdt als het glad is onderweg.
  3. Doe warme kleding aan. De tip is: laagjes, laagjes, laagjes! Het liefst 3 laagjes bij het bovenlichaam en 2 laagjes bij het onderlichaam. Zo houdt je je lichaamswarmte vast en blijft je lichaam warm. Een andere tip is om thermokleding te dragen. Dit geeft niet alleen warmte, maar houdt ook je eigen warmte vast. 
  4. Draag handschoenen en een muts. Niet alleen warme kleding helpt, ook het dragen van handschoenen en een muts of hoofdband helpen je warm te houden tijdens het hardlopen als het vriest. Omdat je handen en hoofd het uiteinden van je lichaam zijn, gaat daar de meeste warmte verloren. Zorg dus dat je de juiste middelen draagt tijdens de vrieskou! 
  5. Loop op gestrooide wegen. Heeft het zo erg gevroren dat het glad op de weg is? Bekijk dan goed welke wegen en (fiets)paden bij jou in de buurt gestrooid zijn door de gemeente. Zo heb je minder risico op ongelukken. 
hardlopen als het vriest

Wat je niet moet doen bij vorst tijdens het hardlopen 

  1. Jezelf te koud aankleden. Niets zo vervelend als te koud gekleed zijn en niet op kunnen warmen. Als je lichaam niet goed opwarmt tijdens het hardlopen, heb je de kans om sneller blessures op te lopen en dat wil je niet. Zorg dus voor goede hardloopkleding tijdens het hardlopen
  2. Een record neer willen zetten. Wanneer het glad op de weg is, is het niet verstandig om het uiterste uit jezelf te willen halen. Maak juist eens van de gelegenheid gebruik om rustig te trainen. Hardlopen bij vorst heeft zo z’n voordelen. 
  3. Vergeten te drinken. Als het koud is, zijn we geneigd minder te drinken. Maar doe dat niet als je gaat hardlopen! Je lichaam heeft vocht nodig. Drink bijvoorbeeld een kop thee of een glas lauw kraanwater, zo warmt je lichaam sneller op. 
  4. Je natte schoenen opwarmen op de verwarming. Het is misschien een logische gedachte, maar door je hardloopschoenen op de verwarming te leggen, kunnen ze krom gaan trekken. Dit komt niet ten goede aan de kwaliteit. Zijn je schoenen nat en wil je ze snel drogen? Stop er dan een krant in, deze trek al het vocht er binnen een dag voor je uit. 

Ga naar buiten en trotseer de kou 

Kom op, als je nu je hardloopkleding aantrekt en je hardloopschoenen aan doet, zit je binnen een uur weer op de bank, warm onder een dekentje. Wedden dat die chocolade en chips nog beter smaken na een rondje hardlopen als het vriest? 

Julia

Hardlopen, ik doe het elke week. Het helpt me bij het leeg maken van mijn hoofd en geeft een geluksgevoel. Inmiddels weet ik hoe het werkt en daar help ik jou ook graag bij.

Leave a Reply