Skip to main content

Aangezien sporten goed voor ons is en hardlopen een sport is, kun je stellen dat hardlopen goed is voor je gezondheid. Je voelt je fit, gelukkig en verkleint de kans op ziektes. Maar wij snappen ook dat het echt niet altijd alleen maar leuk is. Hoe voorkom je blessures en zorg je ervoor dat je motivatie blijft vinden?

Wat zijn de voordelen van hardlopen voor je gezondheid?

Hoe goed is hardlopen voor je? Nou best wel goed eigenlijk! Je leest hier wat de voordelen van hardlopen zijn.

1. Verbetering conditie

We weten allemaal dat veel bewegen onze conditie verbetert. Hoe vaker en langer we trainen, hoe beter onze conditie wordt. Het duurt langer voordat je buiten adem bent en er wordt daarom ook wel gesproken over je uithoudingsvermogen. Daarnaast train je ook je spieren, wat samen met het uithoudingsvermogen maakt dat je meer conditie opbouwt. Lees hier waarom hardlopen zonder conditie niet werkt.

2. Afvallen

Sommige mensen, voornamelijk vrouwen, gaan hardlopen om een aantal kilo’s kwijt te raken. En dat kan ook prima, want met hardlopen verbrand je calorieën en dat zorgt er in combinatie met een goed eetschema voor dat je kunt afvallen. Let wel, afvallen hoeft niet altijd een voordeel te zijn van hardlopen. Denk aan je gezondheid.

3. Versterken spieren/lichaam

Wie al een tijdje aan het hardlopen is, zal merken dat de benen strakker en gespierder worden. Je bouwt namelijk spierkracht op met hardlopen. En dat is natuurlijk niet alleen in je benen, maar ook in je buik, rug en armen. En ook helpen oefeningen om je enkels te versterken. Een sterker lichaam zorgt er voor dat je je fitter voelt, makkelijker tegen een stootje kunt en minder vatbaar bent voor ziektes. Het geeft een algeheel gevoel van geluk en kan zorgen voor een beter zelfbeeld.

gezondheid

4. Verkleinen kans op hart- en vaatziektes

Zoals gezegd zorgt hardlopen voor meer fitheid en een sterker lichaam. Vaak geldt dat hoe gezonder iemand leeft, hoe kleiner de kans is op ziektes. Uit verschillende onderzoeken blijkt dat mensen die elke dag bewegen (of zelfs hardlopen) minder kans hebben op hart- en vaatziektes en andere ziektes. Het geeft natuurlijk geen garanties. 

5. Vergroten geluksgevoel

Hardlopen is goed voor hoofd, hart en lichaam. Met hardlopen maak je verschillende stofjes aan die bijdragen aan een blij, opgewekt en gelukkig gevoel. De hormonen die vrijkomen maken dat we ons goed voelen. 

Wat zijn de nadelen van hardlopen voor je gezondheid? 

Hardlopen kan ook negatieve effecten hebben op je gezondheid. Gelukkig zijn de effecten klein als je goed handelt en is dit vaak te verhelpen. We leggen je uit waarom hardlopen slecht is.

1. Blessures

Helaas is hardlopen ook een sport die blessures kan veroorzaken. Vaak gebeurt dit bij beginnende hardlopers die te veel lopen en soms heb je gewoon pech. Een verstuikte enkel, verdraaide knie of pijn aan de hamstrings. 

Veelvoorkomende blessures

Een aantal blessures die vaak voorkomen, zijn:

  • Shin splints: een blessure aan je scheenbenen die veroorzaakt wordt door een irritatie aan de scheenbeenspieren. Shin splints is een blessure die erg pijnlijk kan zijn en vraagt om veel rust, maar gelukkig ook goed te behandelen is. 
  • Knie blessures: een blessure aan je knie waarbij je vooral pijn hebt rond en onder je knieschijf, wordt ook wel een springersknie (patellapees ontsteking) genoemd. Gelukkig zijn er veel dingen die je kunt doen om een knieblessure van het hardlopen te voorkomen, zoals het dragen van een kniebrace.
  • Hamstringblessure: een blessure die erg pijnlijk kan zijn tijdens het lopen en je kan hinderen in het dagelijkse leven en vaak ook nog eens lang duurt. De pijn wordt vaak gevoeld tijdens het sprinten of het te snel afzetten. 
  • Enkelblessures: een enkelblessure is een veel voorkomende blessure bij sporters. Door het dragen van een enkelbrace of compressiekousen kun jij blijven hardlopen en blessures genezen en zelfs voorkomen.
gezondheid

Blessures voorkomen

Voorkomen is beter dan genezen, dus wees altijd alert op hoe je je voelt tijdens het hardlopen. Maak bijvoorbeeld gebruik van een kniebrace, ga regelmatig naar de masseur en begin en eind je training met een warming-up en cooling-down. Bekijk ook eens wanneer het dragen van compressiekousen jou kunnen helpen.

2. IJzertekort 

Een minder vaak gehoorde klacht, maar wel een die door het hardlopen kan ontstaan: ijzertekort. Doordat je veel bewegingen maakt en steeds met je voet op de ondergrond landt, sterven rode bloedcellen af en kan dit op de lange termijn zorgen voor een ijzertekort. Maak je hier overigens niet al te veel zorgen over, dit leidt namelijk vaak niet tot grote problemen. Voel je je slap en futloos en twijfel je over je gezondheid? Ga dan altijd naar de huisarts. 

Hardlopen en voeding

Wie een gezond en fit lichaam wil, moet niet alleen voldoende bewegen, maar ook goed eten en drinken. Een alcoholinname zorgt voor slechtere prestaties, net als roken en het gebruik van drugs. Zorg dat je voedsel eet dat veel vitamines en energie bevat en laat producten met vet en toegevoegde suikers zo veel mogelijk staan. 

Elk lichaam reageert anders op voeding in combinatie met sport, dus zoek vooral uit voor jou werkt. Een stevige maaltijd kort voor het sporten of liever een boterham met kaas en na het sporten nog een goede bak yoghurt? Je voelt zelf het beste aan wat je lichaam nodig heeft om goed te kunnen presteren en herstellen.

Zorg dat je voor je training genoeg water drinkt. Is het erg warm? Zorg dan ook voor hydratatie tijden het hardlopen. Schaf bijvoorbeeld een goede drinkgordel aan of koop een handige drinkfles hardlopen.

Hardlopen tijdens je zwangerschap

Het is mogelijk om hard te blijven lopen tijdens je zwangerschap, doe het rustiger aan dan je gewend bent en laat je altijd adviseren door professionals. Dat geldt ook wanneer je het hardlopen weer op wilt pakken na het zwanger zijn.  Denk altijd aan je gezondheid.

gezondheid

Hardlopen en veiligheid 

Een aantal tips om je veiligheidsgevoel tijdens het hardlopen te vergroten:

  • Zorg altijd voor verlichting wanneer je loopt in het donker, bijvoorbeeld door het dragen van een ledvest
  • Zorg ervoor dat je van te voren goed gegeten en gedronken hebt; 
  • Zorg ervoor dat er altijd iemand is die weet dat je op pad bent en eventueel hulp kan inschakelen als dat nodig is; 
  • Neem een euromunt mee, altijd handig als je onderweg een telefoontje wil plegen of ergens wat water wilt kopen; 
  • Loop alleen op plekken die goed verlicht zijn;
  • Loop op plekken waar huizen zijn, zodat je bij nood altijd ergens kunt aanbellen; 
  • Loop in wijken/plekken waar je niet bang bent dat je iets overkomt.
Julia

Hardlopen, ik doe het elke week. Het helpt me bij het leeg maken van mijn hoofd en geeft een geluksgevoel. Inmiddels weet ik hoe het werkt en daar help ik jou ook graag bij.

Leave a Reply