Je leest dit artikel waarschijnlijk omdat je last hebt van shin splints, een pijnlijke ontsteking aan je scheenbeen. Je voelt een scherpe pijn in je onderbeen bij het afzetten van je voet of zelfs alleen al bij het aanraken van je been. I feel you, ik ken het gevoel. Maar ik weet ook dat er iets aan te doen is en dat de pijn weggaat. Geloof me, het wordt beter! Shin splints behandelen is namelijk niet zo heel erg ingewikkeld. Het kost wel wat tijd, maar dat moet je dan maar voor lief nemen. Lees snel verder en ontdek hoe shin splints te behandelen is.
Shin splints: wat is het?
Zoals we in het artikelen van shin splints symptomen hebben kunnen lezen, is shin splints een ontsteking aan het scheenbeen. Door irritatie aan het botvlies en de spieren, kun je pijn ervaren bij het hardlopen of zelfs bij het aanraken van je been. Het is een scherpe pijn die het bewegen belemmert, erg vervelend dus. Shin splints wordt veroorzaakt door overbelasting. Gelukkig zijn er ook mogelijkheden om er weer vanaf te komen.
Kan ik shin splints behandelen?
Laten we maar gelijk vertellen dat dat kan. Shin splints behandelen is mogelijk met een beetje hulp van gebruiksartikelen en deskundigen, zoals een fysiotherapeut. Het is belangrijk om shin splints te laten behandelen, omdat de pijn ander chronisch kan worden en je dan ook meer kans hebt om andere blessures op te lopen.
Hoe behandel je shin splints?
Shin splints behandelen kan op verschillende manier. Hieronder leggen we je, in willekeurige volgorde, uit welke 6 mogelijkheden er zijn.
1. Shin splints behandeling met fysiotherapeut
Een fysiotherapeut kan je helpen met het behandelen van shin splints en het vaststellen dat het inderdaad om shin splints gaat. Vaak heb je geen doorverwijzing nodig, maar vraag dit van te voren even aan je fysiotherapeut. Wel een verwijzing nodig? Maak dan eerst een afspraak bij de huisarts. Een techniek die de fysiotherapeut toe kan passen bij het behandelen van shin splints, is het doen van een shockwave therapie. Met deze therapie wordt door middel van apparatuur kleine shockjes uitgeoefend op je scheenbeen. Door de trillingen op de ontstoken spier, wordt herstel bevordert. Dit kan best wel pijnlijk zijn, maar is wel erg doeltreffend.
Ook kunnen massages op en rond de scheenbeen een techniek van de fysiotherapeut zijn om het herstel te bevorderen en shin splints te behandelen. Ben je niet verzekerd voor fysiotherapie? Maak dan een rekensommetje voor jezelf om te kijken of je deze optie wilt proberen. Wellicht dat de andere opties je ook van je klachten af helpen (tegen een lagere prijs).
2. Shin splints behandelen met compressiekousen
Compressiekousen dragen is één van de manieren om shin splints te behandelen. Compressiekousen zitten namelijk straks om de been en dragen bij aan een voorspoedig herstel. De kousen zorgen ervoor dat het onderbeen minder heen en weer schudt en dat de druk op het scheenbeenvlies verminderd wordt. Zo hebben de spieren in je scheenbeen minder kans om te beschadigen en verklein je de kans op een ontsteking aan het scheenbeenvlies. Ook om shin splints te voorkomen, kan het nuttig zijn om compressiekousen te voorkomen. Een aantal compressiekousen die specifiek helpen bij shin splints klachten zijn:
2.1 STOX Energy Socks
De compressiekousen van STOX Energy zijn misschien wel de bekendste binnen hardloopland. De sokken zijn gemaakt van het lichtste microfiber ter wereld en zijn naadloos wat ervoor zorgt dat ze prettig zijn om te dragen.
2.2 Kiprun compressiekousen voor hardlopen
Kiprun, het hardloopmerk van Decathlon, heeft stevige compressiekousen op de markt gebracht. De kousen oefenen druk uit de kuit waardoor trillingen op het onderbeen vermindert worden en waardoor de bloedcirculatie verbetert.
2.3 Roegaarden compressiesokken
De compressiekousen van Roegaarden zijn de goedkoopste in dit rijtje, maar bieden daarentegen zeer goede ondersteuning waarbij opzwellingen in het onderbeen worden voorkomen. Daarmee voorkom je ook de druk op het scheenbeenvlies en dus zullen klachten van shin splints verminderen of zelfs verdwijnen.
3. Shin splints behandelen met ijsblokjes
IJsblokjes? Ja! Het klinkt misschien wat gek, maar het is een tip die zeer goed helpt bij de behandeling van shin splints. Wat je doet is volgende:
- Ontbloot het scheenbeen waar je last van hebt;
- Haal een ijsblokje uit de vriezer;
- Ga op een fijne plek zitten, bijvoorbeeld in de bank;
- Beweeg het ijsblokje voorzichtig van boven naar beneden en weer terug over je scheenbeen, op de plek waar je last hebt;
- Hou dit zo’n 5 minuten vol of wacht tot het ijsblokje gesmolten is;
- Herhaal dit dagelijks en je zult merken dat de klachten aan je scheenbeen verminderen.
4. Shin splints behandelen door rust te nemen
Dé belangrijkste tip die voor elke blessure geldt: neem rust. Niet altijd even makkelijk, maar wel altijd van groot belang voor het herstel van je lichaam. Door rust te nemen kunnen spieren weer herstellen, verdwijnen ontstekingen en kun je shin splints behandelen. Rust nemen betekent overigens niet dat je alleen nog maar in de bank moet gaan hangen, bewegen is natuurlijk altijd goed. Ga een rondje wandelen of stap op de fiets. Ervaar je klachten? Doe dan een tandje terug. Bouw vervolgens het hardlopen weer langzaam op en luister goed naar je lichaam.
5. Shin splints klachten verminderen door het dragen van een kuitbandage
Net als bij compressiekousen zorgt een kuitbandage voor extra versteviging aan het onderbeen. Doordat de kuitbandage strak om het onderbeen zorgt, voert het druk en steun uit op de spieren en geeft het een therapeutische warmte af. Dit alles zorgt ervoor dat klachten van shin splints minder voelbaar zijn en dat het scheenbeen sneller kan herstellen. Een goed gewaarde kuitbandage is de McDavid kuitbrace. Deze kuitbandage is speciaal gericht op het behandelen van shin splints en is met een prijs van € 24,95 een relatief goedkope optie om van je blessure af te komen.
6. Draag stevige hardloopschoenen om shin splints klachten te verminderen
Wie een goede hardloper wil zijn, moet beschikken over goed materiaal. Hardloopschoenen zijn daarbij van enorm groot belang. Vergeet het uiterlijk en laat je adviseren welke schoenen het beste bij jouw voet en voetafwikkeling passen. Door een goede demping in je hardloopschoenen kun je klachten van shin splints verminderen en geef je meer stevigheid af aan je benen. De klap die je voeten moeten opvangen is minder en dat zorgt voor minder blessures.
Laat shin splints behandelen
Uit eigen ervaring kan ik zeggen hoe vervelend en vooral pijnlijk het kan zijn om last te hebben van shin splints. Zelf was ik erg gebaat bij een aantal behandelingen van een fysiotherapeut en draag ik stevige hardloopschoenen. Van collega hardlopers weet ik dat ze erg tevreden zijn met hun compressiekousen, die overigens ook voor andere klachten in je been nuttig kunnen zijn. Lees hierboven nog eens welke opties er zijn om shin splints te behandelen en kies welke optie jij het prettigst vindt.