Skip to main content

Hardlopen met overgewicht kan de nodige uitdagingen met zich meebrengen, maar is ook een mooie manier om aan je gezondheid en conditie te werken. Hardlopen is namelijk een vrij eenvoudige sport die goed te doen is. Mits je natuurlijk weet wat je doet. Met wat tips kom je al een heel eind! 

Hardlopen met overgewicht

We hebben het over overgewicht wanneer je BMI hebt tussen de 25 en 30. Je bent dan te zwaar voor je lengte. Dit hoeft niet per se altijd ongezond te zijn, maar het is wel goed om jezelf hiervan bewust te zijn. Je loopt namelijk meer risico op ziektes en ongemakken. Hardlopen is een manier om te werken aan je conditie en gewicht. En het draagt daarom bij aan een gezondere levensstijl. 

Kun je hardlopen met overgewicht? 

Ja, je kunt zeker hardlopen als je te zwaar bent. Hardlopen is namelijk een manier om gewicht te verliezen en om je conditie te verbeteren. Daarnaast verbeter je je algehele gezondheid en heb je minder kans op ziektes. Wel is het belangrijk om goed naar je lichaam te luisteren, want de kans op blessures is groter. Daarvoor hebben we een aantal tips voor je.

De juiste voorbereiding 

Als hardloper met overgewicht, is het belangrijk om de juiste voorbereiding te treffen voordat je begint met hardlopen. We zetten de belangrijkste dingen voor je op een rij. 

1. Stel jezelf een doel

En daarbij willen we vooral adviseren: begin klein. Je hoeft echt niet meteen een halve marathon te kunnen rennen, maar begin bijvoorbeeld met een hardloopschema van 3 kilometer en bouw op richting 5 kilometer. Het gaat niet om snelheid, maar meer om het feit dat je aan het bewegen bent. Hardlopen met overgewicht kan al een doel zichzelf zijn. Andere doelen die je jezelf kunt stellen zijn:

  • twee keer per week sporten; 
  • 5 kilo afvallen; 
  • elke dag minstens 30 minuten bewegen (waarbij je natuurlijk niet elke dag hoeft te hardlopen, maar ook kunt kiezen voor wandelen of fietsen). 

2. Kies de juiste hardloopkleding 

Hardloopkleding is er in allerlei soorten en maten. Dus ook in grotere maten, zeker in XXL en soms ook in XXXL. Kies kleding die lekker zit en kies altijd voor een ademende stof zodat zweet snel afgevoerd wordt en je niet te snel afkoelt. Winkels waar je grote maten hardloopkleding kunt kopen, zijn:

hardlopen met overgewicht

3. Ga voor de juiste hardloopschoenen

Hardlopen met overgewicht vraagt om de juiste hardloopschoenen. Hardloopschoenen voor zware lopers moeten namelijk extra stabiel zijn en een goede dempende zool hebben. Merken als Brooks en Saucony hebben geschikte modellen. 

hardlopen met overgewicht

4. Combineer sporten met het juiste dieet

Drink voldoende water voordat je begint aan je hardlooprondje. Zo hou je het langer vol en hoef je geen klotsende flessen mee te nemen onderweg (behalve als het buiten erg warm is). Ga niet met een te volle maag van start en eet van te voren iets dat energie geeft, zoals een banaan of een energiereep. Pas je dieet aan op een gezonde levensstijl en laat je daar waar nodig adviseren door een diëtist.

5. Doe aan krachttraining

Probeer naast het hardlopen ook één keer per week aan krachttraining te doen. Zo bouw je spierkracht op en dit helpt bij het hardlopen. Train je benen, buik en armen. Of je dat nu in de sportschool doet of liever thuis met gewichten, dat is allemaal prima.

hardlopen met overgewicht

6. Voorkom blessures

Als hardloper met overgewicht heb je helaas meer kans op blessures. Dit omdat je lichaam zo’n 3 tot 5 keer je lichaamsgewicht op moet vangen tijdens het hardlopen. Dit is een reden waarom de juiste hardloopschoenen zo belangrijk zijn. De druk op je knieën, enkels en voeten kan best wel hoog zijn en zorgen voor ongemakken. Probeer blessures zo veel mogelijk te voorkomen door goed te luisteren naar je lichaam, op tijd rust te nemen en naar een specialist te gaan als je het gevoel hebt dat het erger wordt. 

Doe wat goed voelt en luister naar je lichaam

We zijn trots op je dat je van plan bent om te gaan hardlopen of dat je zelfs al begonnen bent. We kunnen ons ook voorstellen dat het spannend is. Maar iedere stap telt. Zorg dat je goed voorbereid bent (met onze tips!) en schakel daar waar nodig professionele hulp in. Hardlopen met overgewicht vraagt soms wat meer, maar is absoluut mogelijk. Vergeet niet dat hardlopen ook leuk moet zijn. Succes!

Julia

Hardlopen, ik doe het elke week. Het helpt me bij het leeg maken van mijn hoofd en geeft een geluksgevoel. Inmiddels weet ik hoe het werkt en daar help ik jou ook graag bij.

Leave a Reply