Skip to main content

Hardlopen helpt om fit te blijven en is dan ook een ongekend populaire sport onder sporters. Je kunt het makkelijk alleen doen en je hebt behalve een paar goede schoenen en een sportoutfit niet veel nodig. Maar hoe goed is hardlopen voor je eigenlijk? Het heeft positieve effecten als een goede gezondheid en een goede conditie, maar ook de gevaren van blessures kunnen optreden. Wij nemen je mee in de voordelen en nadelen van hardlopen! 

Hoe goed is hardlopen voor je?

Voordat we overgaan op de specifieke voor- en nadelen van hardlopen, kunnen we denk in het algemeen wel stellen dat hardlopen goed voor je is. Het houdt je in beweging en het houdt je hoofd koel. Hardlopen heeft helaas niet alleen maar voordelen. Het is een sport die voor beginners blessures kan opleveren en het vergt training om een tophardloper te worden. 

De voordelen van hardlopen

Hardlopen kent meer voordelen dan nadelen gelukkig. Het is niet alleen goed voor je lichaam, maar ook voor je hart en hoofd. Het zorgt voor allerlei stofjes die vrijkomen en je werkt aan een sterk lichaam. 

1. Hardlopen vermindert kans op stress

Tijdens het hardlopen komt endorfine vrij. Dit stofje zorgt ervoor dat je kalm en rustig wordt. Goed tegen de stress dus! Het kan op deze manier ook een positieve werking hebben wanneer je last hebt van angsten. 

2. Je wordt blij van hardlopen 

Hoe goed is hardlopen voor je mentale gezondheid? Een ander stofje dat vrijkomt tijdens het hardlopen, is dopamine. Dit stofje zorgt ervoor dat we ons opgewekt en blij voelen. Hardlopen is daarmee voor sommigen ook wel een middel tegen depressie. Hardlopen is dus een goede sport om te beoefenen om je mentale gezondheid te verbeteren. 

3. Hardlopen is gezond

Hardlopen is een sport waarbij je conditie opdoet en je spieren traint. We kunnen dus wel zeggen dat hardlopen gezond is! Om zo gezond mogelijk te hardlopen, is belangrijk om goed en gezond te eten en voldoende water te drinken. Je kunt eventueel voedingssupplementen nemen als aanvulling op je dieet. Kijk eens bij Viking Nutrition voor de mogelijkheden.

4. Je maakt een gelukshormoon aan tijdens het hardlopen 

Tijdens het sporten komt ook het stofje serotonine voor. We kennen dit ook wel als het gelukshormoon. Je zult vast wel herkennen dat je aan het begin van een training niet zo’n zin hebt, maar aan het eind van de training denk je toch: ‘hé, ik ben blij dat ik ben geweest’. Dat is dus wat het aanmaken van dit hormoon met je doet. En dat zorgt ervoor dat hardlopen gelukkig maakt! 

hoe goed is hardlopen voor je

5. Hardlopen doet de rest van de wereld om je heen vergeten

Zit je even niet zo lekker in je vel of heb je het het heel erg druk? Ga dan naar buiten om een rondje te lopen! Je kunt je hoofd leegmaken tijdens het rennen en bij thuiskomst voel je je een stuk relaxter. Ook wel zo gezellig voor de rest van het gezin. 

6. Minder kans op ziektes door hardlopen 

Het is goed om in beweging te blijven. Niet alleen om je spieren en gewrichten sterk te houden, maar ook om ziektes als diabetes en hart- en vaatziekten te voorkomen. Door de conditie die je opbouwt, worden je longen en hart sterker en kun je gemakkelijker zuurstof transporteren naar je spieren. 

7. Hardlopen is één van de goedkoopste sporten 

Dat hardlopen goedkoop is, komt voornamelijk doordat je het zelf kunt doen wanneer jij wilt. Op een set goede hardloopschoenen en een hardloopoutfit na, heb je niet veel nodig. Als je veel loopt raden we het wel aan om een sporthorloge te bestellen.  

De nadelen van hardlopen 

Zoals aan bijna elke bezigheid in het leven, zitten er ook risico’s en nadelen verbonden aan het hardlopen. En nee, dat is niet leuk om te horen, maar wel belangrijk om je van bewust te zijn. 

1. Hardlopen is belastend voor je gewrichten 

Veelvoorkomende blessures bij hardlopers zijn blessures aan enkels en knieën. Dit gebeurt vaak wanneer je als beginnende hardlopers te veel en te snel loopt. Het is daarom altijd aan te raden om geleidelijk te beginnen met hardlopen en te zorgen voor genoeg rustmomenten tussen de trainingen door. Om knieblessures te voorkomen (of om erger te voorkomen), kun je een kniebrace dragen of trainen op zachte ondergronden. 

hoe goed is hardlopen voor je

2. Beginnende hardlopers kunnen last krijgen van shin splints 

Een veelgehoorde blessure bij beginnende hardlopers is shin splints. Dit is een irritatie aan het scheenbeen waarbij het botvlies geïrriteerd is geraakt. De pijn kan zich voordoen tijdens het hardlopen, maar ook wanneer je stil zit. Het is een klacht die langzaam weer weg gaat en goed te behandelen is, bijvoorbeeld door het dragen van compressiekousen tijdens het hardlopen. De vraag ‘hoe goed is hardlopen voor je?’ is dus voor beginnende hardlopers misschien net wat anders dan voor gevorderden.

Dus, hoe goed is hardlopen voor je nou eigenlijk? 

Zoals je kunt lezen, zijn er meer voordelen van hardlopen op te noemen dan nadelen. En daarom kunnen we ook wel stellen dat hardlopen goed voor je is. Het verbetert je conditie, maakt allerlei gelukshormonen aan en is daarnaast ook nog eens een goedkope sport. Bekijk hier wat de beste goedkope hardloopschoenen zijn.

Julia

Hardlopen, ik doe het elke week. Het helpt me bij het leeg maken van mijn hoofd en geeft een geluksgevoel. Inmiddels weet ik hoe het werkt en daar help ik jou ook graag bij.

Leave a Reply