Skip to main content

Hardlopen op een lege maag. Je doet het wanneer je net uit bed komt of wanneer je tenminste 10 uur niet gegeten hebt. Je energievoorraad slinkt en uiteindelijk ga je vetten verbranden tijdens het hardlopen. Is dat verstandig of kun je dat beter niet doen? Wij stelden ons zelf ook die vraag en gingen op onderzoek uit. 

Hardlopen op een lege maag 

Hardlopen op een lege maag doe je vaak ‘s ochtends wanneer je voor een langere tijd niets gegeten hebt. Je glycogeenvoorraad (opslag van koolhydraten) is dan nog beperkt wat betekent dat je lichaam minder energie heeft. Als je gaat hardlopen op een lege maag, zal je lichaam op zoek gaan naar andere stoffen om te verbranden. En om specifieker te zijn: je lichaam gaat energie uit vetten halen. 

Nuchter trainen

Nuchter trainen betekent niets minder dan hardlopen op een lege maag. Vaak is dit alleen mogelijk in de ochtend, omdat je dan een aantal uren niet gegeten hebt. Om je training aan te duidelijk als ‘nuchter’, moet je minstens 10 uur niet gegeten hebben. Hardlopen op een nuchtere maag moet wel in je ritme passen en is niet per se bedoeld om kilo’s te verliezen. 

Voordelen van hardlopen op een lege maag

Een voordeel van hardlopen op een lege maag is dus dat je meer vetten verbrandt dan wanneer je traint na het eten van een bord pasta. Wel is belangrijk om te vermelden dat dit niet betekent dat je meteen (veel) afvalt of dat het per se gezond is om op een lege maag hard te lopen. 

hardlopen op een lege maag

Kun je beter wel of niet eten voor het hardlopen?

Die vraag hangt een beetje af van je doel van het hardlopen, maar in principe is het altijd goed om met energie de deur uit te gaan. Dat hoeft niet altijd te zijn in de vorm van een goed gevulde maaltijd, maar kijk ook eens wat energierepen of gelletjes voor je kunnen betekenen. Het is wel belangrijk dat je van tevoren wat drinkt zodat je niet uitdroogt en je vochthuishouding op orde is.

Is het slim om nuchter hard te lopen?

Het is zeker goed om het eens uit te proberen en te kijken hoe het voor jou voelt. Maar ga niet elke hardlooptraining met een lege maag de deur uit. Wissel het af en kies er bijvoorbeeld voor om 1 keer per week nuchter hard te lopen. Voelt het niet goed? Doe het dan niet! Drink wel altijd wat (water) voor je gaat hardlopen of neem een drinkfles mee, zo heb je onderweg minder last van dorst en hou je de training langer vol.

Julia

Hardlopen, ik doe het elke week. Het helpt me bij het leeg maken van mijn hoofd en geeft een geluksgevoel. Inmiddels weet ik hoe het werkt en daar help ik jou ook graag bij.

Leave a Reply