Skip to main content

Leren hardlopen is niet moeilijk, maar wel iets waar je voldoende aandacht aan moet geven. Pas als je het serieus neemt en weet wat de beste tips en tricks zijn, ga je zien dat hardlopen leuk is. En op die manier boek je ook resultaten. Hardlopen voor beginners kan namelijk wel eens lastig zijn, maar met deze tips ga jij er gegarandeerd een succes van maken! 

Hardlopen voor beginners

Hardlopen is een sport die vrijwel iedereen kan leren. Je hebt er namelijk niet veel voor nodig en ook is het geen dure sport. Beginnende hardlopers moeten echter wel oplettend zijn op een aantal zaken. En ook is het handig om de juiste hulpmiddelen te hebben. Zo wordt hardlopen echt leuk en ga jij zien dat ook jij kunt hardlopen. 

hardlopen voor beginners

Tips voor beginnende hardlopers

Om van jouw hardloopverhaal een succes te maken, hebben wij 5 tips voor jou op een rij gezet. 

1. Ontdek verschillende trainingsvormen 

Bij hardlopen denken we vaak aan aan doelloos een stuk rennen, maar het is veel meer dan dat. En juist ook heel divers als je de verschillende trainingsvormen kent. We zetten de belangrijkste trainingsvormen voor je op een rij. 

  • Duurloop: bij een duurloop training loop je aan één stuk een bepaald tempo. Dit hoeft niet op een hoog tempo, maar het gaat er juist om dat je de training steeds langer weet vol te houden. Zo krijg je kilometers in de benen en train je je uithoudingsvermogen. 
  • Intervaltraining: wanneer je een intervaltraining volgt, wissel je hoge tempo’s af met rustigere momenten. Je leert je hartslag omhoog en omlaag brengen wat bijdraagt aan het verbeteren van je conditie. Om je eerste doelen te bereiken, kun je een intervaltraining van 5 kilometer oefenen. 
  • LSD-training: tijdens een LSD-training train je heel erg langzaam. Dit lijkt een hele saaie manier van trainen, en dat is het soms ook wel, maar deze training zorgt ervoor dat je grote stappen vooruit gaat maken. Door op een lage hartslag te trainen, bouw je conditie op die je goed kunt gebruiken tijdens hardloopwedstrijden

Wissel de verschillende trainingsvormen met elkaar af. Vergeet daarnaast ook het belang van een goede warming-up en cooling-down niet. 

2. Kies een hardloopschema 

Om hardlopen leuker en makkelijker te maken, raden we je aan om een doel te kiezen. Bijvoorbeeld 5 kilometer, een mooie mijlpaal voor beginnende hardlopers. Het bereiken van jouw hardloopdoel gaat beter door het volgen van een hardloopschema. Het maakt daarbij niet uit voor welke afstand je traint, maar het is wel van belang dat je het schema volgt en consistent blijft hardlopen. Om het voor jou makkelijker te maken, hebben we een aantal hardloopschema’s voor beginners gemaakt: 

Door het volgen van een hardloopschema zorg je ervoor dat je niet te hard van stapel gaat en heb je een grotere kans om blessures te voorkomen. Hardlopen voor beginners kan namelijk zorgen voor ongemakken, maar is ook gemakkelijk te omzeilen.

3. Zorg voor de juiste hardloopschoenen 

Om te gaan hardlopen heb je niet veel nodig, maar het is wel belangrijk om voor een paar goede hulpmiddelen te kiezen. Het belangrijkste daarbij zijn hardloopschoenen. Misschien heb je nog een oud paar sportschoenen in de kast staan. Prima om de eerste rondjes op te lopen, maar als je goede ondersteuning wilt ervaren is het toch echt tijd om nieuwe hardloopschoenen aan te schaffen. Hardloopschoenen hoeven niet duur te zijn, daarom hebben we de beste goedkope hardloopschoenen voor je op een rij gezet. Het inlopen van hardloopschoenen is een belangrijk aspect wat ervoor zorgt dat je geen blessures krijgt.

hardlopen voor beginners

4. Maak van hardlopen een prioriteit 

Zet jouw hardloop momenten in je agenda. Zorg ervoor dat je prioriteit en aandacht geeft aan hardlopen. Hardlopen voor beginners hoeft niet veel tijd te kosten. Zeker aan het begin zul je niet langer dan een half uur onderweg zijn. Met omkleden en douchen achteraf kun je dus binnen een uur klaar zijn. Dus hup, stop met scrollen en ga naar buiten! Wat helpt is om het hardlopen op vaste momenten in te plannen. Zo wordt het een gewoonte. Wat ook kan helpen is om jezelf aan te melden bij een hardloopvereniging. Hardlopen voor beginners is vaak een apart trainingsteam waar je je voor aan kunt melden.

5. Maak hardlopen leuk 

Hoe maak je hardlopen leuk? Door het te doen en te oefenen! Hoe beter het gaat, hoe leuker het wordt. Ga samen hardlopen met een vriend of vriendin om er niet alleen een sportieve, maar ook een sociale gebeurtenis van te maken. Wat verder helpt is om een setje mooie hardloopkleding te kopen die je graag aantrekt en waar je je lekker in voelt. Als je van hardlopen echt jouw ding wilt gaan maken, dan raden we ook aan om een sporthorloge te kopen. 

Wanneer start jouw hardloopavontuur?

Met deze 5 tips op zak is beginnen met hardlopen een eitje! Zo zul je zien dat hardlopen niet alleen leuk is, maar ook steeds gemakkelijker wordt. Training en consistentie zijn key. Hardlopen voor beginners is het allerleukste dat er is, omdat je nog vol in de ontdekkingsfase zit en gaat ervaren wat hardlopen voor jou kan betekenen. We wensen je heel veel plezier en mocht je meer tips zoeken, vergeet dan vooral niet om onze website te bekijken! 

Julia

Hardlopen, ik doe het elke week. Het helpt me bij het leeg maken van mijn hoofd en geeft een geluksgevoel. Inmiddels weet ik hoe het werkt en daar help ik jou ook graag bij.

Leave a Reply