Skip to main content

Veel hardlopers denken altijd dat ze harder en sneller moet trainen om beter te worden. Maar het geheim zit juist in langzamer en rustiger trainen. Op die manier creëer je duurvermogen. Een goede manier om dat te doen is door een training in zone 2 te volgen. In deze trainingszone blijft je hartslag relatief laag. In dit artikel ontdek je wat zone 2 training precies is, waarom het zo belangrijk is en hoe je het effectief kunt toepassen.

Wat is een zone 2 training?

Wanneer het om hardlopen gaat, zijn er vijf zogeheten hartslagzones. Zone 2 is daar dus eentje van. Bij een zone 2 training train je op 60-70% van je maximale hartslag. Een rustige training dus op een laag tempo. Je kunt nog makkelijk praten met de mensen met wie je traint en aan het eind van de training is het niet de bedoeling dat je moe bent.  

Wat is het doel van een training in zone 2?

Het voornaamste doel is het verbeteren van je uithoudingsvermogen. Lange runs worden daarmee op den duur makkelijker. Een ander doel van trainen in hardloopzone 2 kan vetverbranding zijn. 

Hoe train ik in zone 2?

Om te weten in welke zone je traint, is het belangrijk om te weten wat je maximale hartslag is en hoe hoog deze dan mag zijn in zone 2. Is je maximale hartslag bijvoorbeeld 200, dan is het de bedoeling dat je in een training in zone 2 je hartslag tussen de 120 en 140 laat. Dat is zeker wanneer je net start met dit soort trainingen een uitdaging, maar hoe vaker je oefent, hoe beter het gaat. Vind je het lastig om je hartslag laag te houden? Lees dan onze tips voor het verlagen van je hartslag tijdens het hardlopen.

Maak gebruik van de voordelen van een sporthorloge om je hartslag eenvoudig bij te houden tijdens je trainingen. 

training in zone 2 met hardloophorloge

Hoe vaak moet je in zone 2 trainen?

Dat hangt een beetje af van hoe vaak je traint. Als je drie keer per week traint, dan raden we aan om minstens 1 keer per week een training in zone 2 te doen. Op die manier heb je verschillende trainingsvormen die je sterker en uiteindelijk beter maken. Hoe vaker je per week traint, hoe vaker een training in een lage zone van belang is. Daarmee voorkom je blessures en door langzamer te trainen, herstel je sneller. 

Voorkom deze fouten

Wie in zone 2 traint, gaat gemakkelijk over grenzen heen omdat het niet snel genoeg gaat. Let daarbij op de volgende punten:

  1. Loop niet te hard. Zeker aan het begin is dat moeilijk, maar zorg echt dat je de goede hartslag aanhoudt om in zone 2 te blijven trainen. Anders heeft het geen zin. 
  2. Maak je trainingen langer. Doe een LSD-training en kies voor langere tijden, maar dan dus op een langzamer tempo. 

Succes!

Met de tips in dit artikel ben jij er klaar voor om een training in zone 2 met succes af te ronden. Als je dit gedisciplineerd doet, zul je een goed uithoudingsvermogen opbouwen en zul je zien dat je prestaties steeds beter worden. Schoenen aan en gaan! 

Julia

Hardlopen, ik doe het elke week. Het helpt me bij het leeg maken van mijn hoofd en geeft een geluksgevoel. Inmiddels weet ik hoe het werkt en daar help ik jou ook graag bij.

Leave a Reply