Skip to main content

Beginnende hardlopers zullen het verschijnsel misschien wel herkennen: pijn aan de scheenbenen. Shin splints symptomen noemen ze dat. Het is een hele vervelende pijn die ook nog eens erg pijnlijk kan zijn, zelfs bij lichte aanraking. Hardlopen lukt vaak niet meer en is ook zeker niet aan te raden. Het verergert de klachten namelijk. Het wordt vaak veroorzaakt door te veel hardlopen, een teken dus dat je fanatiek bezig bent maar ook een teken van je lichaam dat je rustig(er) aan moet doen. Wanneer je last hebt van je scheenbenen, heb je symptomen als pijn in de onderbeen, spierpijn en pijn bij het afzetten van je voet. 

Wat is shin splint? 

Kort gezegd is shin splints een irritatie aan het scheenbeen. Je hebt dus last van je onderbeen en dan gaat het vaak om het botvlies dat geïrriteerd is. Ook kan de spier pijn doen. Tijdens het hardlopen ervaar je pijn bij het neerzetten van je voet, maar ook in rust kun je pijn ervaren door alleen maar het scheenbeen aan te raken. Andere benamingen voor shin splints zijn: 

  • Springschenen
  • Mediaal tibiaal stress syndroom (MTSS)
  • Scheenbeenvliesontsteking

Shin splints symptomen 

Wanneer je last hebt van shin splints, ervaar je de volgende ongemakken:

  1. Een scherpe pijn in het scheenbeen bij het aanraken van het onderbeen; 
  2. Een scherpe pijn in het scheenbeen bij het afzetten van de voet; 
  3. Een pijnlijke spier aan de voorkant van de onderbeen; 
  4. Uitstralende pijn naar de enkel en de knie; 
  5. Het hebben van kramp in de kuit(en); 
  6. Een opgezwollen onderbeen; 
  7. Stijve benen; 
  8. Ook het hebben van spierpijn is een van de symptomen van shin splints.
shin splints symptomen

Shin splints symptomen voorkomen

Blessures, daar hebben we allemaal geen zin in en vooral geen tijd voor. Een shin splints blessure kan er namelijk al snel voor zorgen dat je een aantal weken niet kunt hardlopen en dat werkt nou niet echt motiverend. Om te voorkomen dat je een scheenbeenblessure oploopt, is het belangrijk dat je als beginnende hardloper niet te hard van stapel gaat. Bouw je trainingen langzaam op en ga echt nog niet elke dag hardlopen.

Een andere goede tip is om lopen op de weg af te wisselen met lopen op een zachtere ondergrond, bijvoorbeeld in het bos. Door de zachtere ondergrond is de klap op je voet, enkel en scheenbeen minder hard en voorkom je een (ernstige) blessure. Zorg er tenslotte voor dat je hardloopschoenen met veel demping draagt die de zwaarste klappen opvangen.

Shin splints symptomen behandelen

Wanneer je last hebt van shin splints, kun je dit op verschillende manier behandelen. Bijvoorbeeld door middel van fysiotherapie behandelingen en door het dragen van compressiekousen. Het behandelen is belangrijk om zo te voorkomen dat shin splints chronisch wordt. Wij hebben alle tips voor het behandelen van shin splints voor je op een rij gezet.

Herken jij de klachten van een pijnlijke scheenbeen?

Dan is de kans groot dat je last hebt van shin splints symptomen. Vraag er ook andere hardlopers er eens naar, zij zullen je klachten misschien wel herkennen en kunnen tips geven. Zorg voor wat meer rust in je hardloopschema en laat je klachten behandelen!

Julia

Hardlopen, ik doe het elke week. Het helpt me bij het leeg maken van mijn hoofd en geeft een geluksgevoel. Inmiddels weet ik hoe het werkt en daar help ik jou ook graag bij.

Leave a Reply