Skip to main content

Een kniebrace op maat is uitermate geschikt wanneer je een ernstige blessure aan je knie hebt. We zitten minder lekker in ons vel als we niet helemaal fit zijn. Herkenbaar toch? Want zeg nou zelf, niets zo vervelend als niet meer je favoriete sport kunnen beoefenen. Een kniebrace op maat kan de juiste ondersteuning bieden om jou weer gelukkig en gezond te maken. Zo kun je langzaamaan weer gaan hardlopen zonder bang te hoeven zijn dat je blessure verergerd. Het dragen van een kniebrace verhelpt de blessure daarnaast ook nog eens. Wanneer je een kniebrace op maat laat maken, is het handig om met een aantal zaken rekening te houden. Wij helpen je er graag doorheen. 

Waarom een kniebrace op maat? 

Een kniebrace is een specialistisch hulpmiddel om de spieren en pezen rondom de knie te ondersteunen en versterken. Het dragen van een kniebrace kan zorgen voor sneller herstel van een blessure opgelopen tijdens het hardlopen. En hoewel er veel verschillende kniebraces op de markt zijn, zal een kniebrace op maat bij ernstige blessure het beste hulpmiddel zijn. Dit komt omdat de kniebrace dan precies op jouw been kan worden afgesteld. Op deze manier zorgt de kniebrace voor ondersteuning, maar leidt dit niet tot een knellend gevoel. De pijn zal afnemen en je kunt langzaamaan weer gaan opbouwen.

Wanneer een kniebrace op maat? 

Laat een kniebrace op maat maken wanneer je een ernstige blessure hebt. Denk bijvoorbeeld aan een ernstige patellapees ontsteking of wanneer je last hebt van artrose. Een kniebrace op maat draag je vaak op meer momenten dan alleen tijdens het sporten. Ook ‘s nachts of wanneer je overdag thuis zit kan de kniebrace extra ondersteuning en een gevoel van veiligheid geven. Dit komt omdat de kniebrace goed afgestemd is op jouw persoonlijke situatie en de pijn kan verlichten. 

Kniebrace op maat vs. standaard kniebrace

Welke kniebrace heb ik wanneer nodig? Zoals gezegd kan een kniebrace op maat ondersteuning bieden bij ernstige blessure. De brace wordt dan precies aangemeten op jouw been en kan daarmee alleen door jou gedragen worden. Heb je een lichte blessure en is een op maat gemaakte kniebrace nog niet per se nodig? Kies dan voor een standaard kniebrace. Bekijk wat de beste kniebrace is voor jou. 

kniebrace op maat

Waar moet je op letten bij een kniebrace op maat? 

Ieder mens is ander, ieder lichaam is anders en daarom zijn ook onze wensen en behoeftes anders. Een kniebrace op maat moet aansluiten bij wat jij nodig hebt. Als je een kniebrace op maat gaat laten maken, dan is het daarom handig om rekening te houden met de volgende zaken:

1. Vergoeding vanuit de zorgverzekering

Wist je dat ‘één op de tien Nederlanders vergeet zorgkosten te declareren? Dit kost hen gemiddeld zo’n 330 euro per jaar! Zonde, want in een aantal gevallen kun je een op maat gemaakte kniebrace vergoed krijgen van de zorgverzekering. Vaak heb je hiervoor een doorverwijzing van een medisch specialist nodig. Informeer van te voren bij jouw zorgverzekeraar welke voorwaarden gelden om een kniebrace (deels) vergoed te krijgen. Loop je tegen het einde van het jaar en vergoed jouw zorgverzekeraar niet? Bekijk dan de mogelijkheden om over te stappen naar een andere zorgverzekeraar die de kosten voor een op maat gemaakte kniebrace wel vergoed. Niets zo zonde als betalen voor iets wat niet nodig is.

2. De prijs van een kniebrace op maat

Een kniebrace op maat laten maken kan behoorlijk prijzig zijn. Natuurlijk gaat het erom dat je weer hersteld van een blessure, maar toch is het goed om hier vooraf rekening mee te houden. De prijs van een op maat gemaakte kniebrace kan al gauw honderden euro’s kosten. Zo’n 400, 500 of soms zelf 750 euro is echt niet gek. Een behoorlijke som geld natuurlijk, maar weeg het eens af tegen de vrijheid die je er voor terug krijgt. Alleen maar binnen op de bank blijven zitten maakt je ook niet gelukkiger. Voor de prijs van een weekendje weg heb jij dus een kniebrace op maat en daarmee jouw vrijheid terug. Check bij de prijs ook altijd of je gebruik kunt maken van je zorgverzekering.

Ben je toch geschrokken van de prijs? Bekijk dan of een normale kniebrace ook voldoende ondersteuning voor jouw blessure biedt. Zo kun je alvast wennen aan het gevoel van een kniebrace en makkelijker overstappen naar een zwaarder model.

3. Past de kniebrace makkelijk onder of over je sportkleding

Een op maat gemaakte kniebrace is vaak een stuk groter dan een ‘normale’ kniebrace. Dit komt door de scharnieren in de kniebrace. Check daarom van te voren goed hoe de kniebrace er precies uit komt te zien en hoe je dit kunt combineren met hardloopkleding. Het zou zonde zijn als je allemaal nieuwe (sport)kleding moet kopen om je blessureperiode door te komen. Of niet natuurlijk, want dan kun je weer lekker gaan shoppen. Het meest belangrijk is dat de kniebrace goed zit en naar jouw wensen en behoeften afgesteld wordt.

4. Materiaal kniebrace

Bekijk goed van welk materiaal de kniebrace is gemaakt. Vaak zijn dit fijne stofjes die goed op de huid zitten, maar als jij bijvoorbeeld last hebt van een gevoelige huid, dan kan het de moeite waard zijn om dit van te voren goed uit te zoeken. Kies altijd voor een zachte stof die goed ademend is, zoals bijvoorbeeld nylon, neopreen en polyester. Een katoenen kniebrace zal sneller schuren en kapot gaan. Een siliconen rand aan de binnenkant van de kniebrace zorgt dat hij goed op z’n plek blijft zitten en dus niet afzakt.  

5. Gebruik mogelijk voor sporten

Niet elke kniebrace is geschikt om te gebruiken voor het sporten. Wil jij graag weer gaan hardlopen? Dan is het goed om navraag te doen bij de producent of dit mogelijk is met de kniebrace die jij van plan bent om te kiezen. Laat je dus goed voorlichten en heb je eenmaal een kniebrace aan tijdens het sporten, kijk dan goed met een specialist wat er nodig is voor een optimaal herstel. 

Merken die een kniebrace op maat maken

Uit eigen ervaring kan ik zeggen dat het soms behoorlijk moeilijk is om hét perfecte product te vinden dat precies past bij wat jij zoekt. Ook de wereld van op maat gemaakte kniebraces is niet zo groot, maar het is wel ontzettend belangrijk om het juiste product te vinden. Daarom heb ik uitgebreid onderzoek gedaan en ben ik tot de conclusie gekomen dat je meer dan prima terecht kunt bij de volgende merken:

  • Bauerfeind: hoogwaardige artikelen die zorgen voor de juiste ondersteuning op maat. 
  • Thuasne: specialistische producten met oog voor kwaliteit en milieu. 
  • Livit: orthopedische adviseurs helpen je graag met het aanmeten van een kniebrace op maat.

Kniebrace op maat: ga weer gelukkig het leven door

Het dragen van een kniebrace op maat gaat ervoor zorgen dat jij weer actief bezig kunt zijn en jouw favoriete sport weer op kunt pakken. Het mag dan misschien wat moeite kosten om het juiste product te vinden, maar de ellende van niet meer kunnen bewegen is naar mijn mening nóg groter. Dus waar wacht je nog op? Onderneem actie en schaf die kniebrace op maat aan!

Julia

Hardlopen, ik doe het elke week. Het helpt me bij het leeg maken van mijn hoofd en geeft een geluksgevoel. Inmiddels weet ik hoe het werkt en daar help ik jou ook graag bij.

Leave a Reply