Skip to main content

Het verlagen van je hartslag tijdens het hardlopen is een belangrijk aspect om betere prestaties te halen en je conditie op te bouwen. Het is niet altijd even leuk, want het vraagt veel van je geduld en je moet dit echt langzaam leren trainen. Wil je je tijdens het hardlopen je hartslag omlaag krijgen? Dan hebben wij een aantal tips voor je. Je leest ze hieronder! 

Hardlopen hartslag omlaag krijgen 

Waarom zou je eigenlijk je hartslag omlaag willen krijgen tijdens het hardlopen? Het belangrijkste doel daarvan is je uithoudingsvermogen trainen en zorgen dat je in lagere trainingszones traint. Dit met als uiteindelijke doel om tijdens wedstrijden sneller te worden en betere prestaties te halen. 

Hartslag meten tijdens het hardlopen 

Om te weten wat jouw hartslag is en of je deze naar beneden krijgt tijdens het hardlopen, moet je je hartslag meten tijdens het hardlopen. Dat doe je door het dragen van een hardloophorloge of door het dragen van een hartslagmeter om je borst. Hieronder lees je de verschillen. 

Hardloophorloge

Een van de voordelen van hardlopen met een sporthorloge is dat je je hartslag kunt meten met de ingebouwde hartslagmeter. Daarnaast kun je ook de afgelegde kilometers zien en hoe hard je loopt. Een hardloophorloge met basisfuncties heb je in verschillende vormen, waarvan de Garmin Vivosmart 4 een goed voorbeeld is. Deze koop je bij bol.com voor 95 euro. Ook duurdere en luxere versies zijn beschikbaar, zoals de Polar Grit X Pro en Garmin Fenix 6.

hardlopen hardslag omlaag krijgen

Hartslagmeter met borstband

Een meer nauwkeurige manier om je hartslag te meten, is door het dragen van een hartslagmeter om je borstkas. Deze meter zit dicht bij je hart en kan op die manier nauwkeurig meten wat jouw hartslag is. De Polar hartslagband is een populair model en te koop bij bol.com voor 35 euro. Een hartslagband is goedkoper dan een hardloophorloge. 

hardlopen hartslag omlaag krijgen

Hoe krijg ik mijn hartslag omlaag tijdens het hardlopen? 

Daar zijn een aantal trucjes voor. Wij leggen ze graag aan je uit. 

1. Doe een LSD-training

LSD-training staat voor long slow distance (ofwel: een langzame duurloop). Tijdens deze training train je op basis van een lage hartslag. Afhankelijk van je fysieke gesteldheid en leeftijd, kan dit per persoon verschillen. Soms kan dit betekenen dat je moet wandelen om aan de lage hartslag te voldoen, maar het is een van de beste manier om tijdens het hardlopen hartslag laag te houden. 

Tip: om te weten wat jouw trainingszones zijn, kun je een zoladztest doen. 

2. Begin je training rustig 

Dit punt lijkt een beetje op het eerste punt, maar het is van belang dat je de training rustig begint. Want hoe hoger je hartslag is aan het begin van je training, hoe lastiger het is om je hartslag naar beneden te brengen. Zorg dus dat je goed ontspannen bent en ga niet te hard van start. Hou je hartslag nauwkeurig in de gaten en ga rustiger lopen als dat nodig is. Of neem een pauze als dat nodig is. 

3. Let op je ademhaling

Wil je tijdens het hardlopen hartslag omlaag krijgen, let dan ook eens op je ademhaling. Probeer diep en langzaam adem te halen om hartslag te verlagen. Ontspan je lichaam zo veel als mogelijk en focus op je ademhaling. Aan het begin zal dit moeilijk zijn, maar als je het vaker traint, zul je zien dat het beter lukt. Probeer ritmisch in en uit te ademenen zodat je in een goede flow terecht komt. 

4. Verbeter je conditie 

Hardlopen zonder conditie is lastig en vaak schiet je hartslag dan omhoog omdat je lichaam inspanning niet gewend is. Hoe beter je conditie is, hoe makkelijker het wordt om tijdens het hardlopen je hartslag omlaag te krijgen en houden. 

Hartslag omlaag krijgen hardlopen 

Door deze technieken toe te passen en je hardlooptraining geleidelijk op te bouwen, kun je je hartslag tijdens het hardlopen effectief verlagen en profiteren van een efficiëntere en gezondere training. Zo kun je uiteindelijk betere prestaties halen en meer uit je hardloopavontuur halen. Realiseer je dat individuele resultaten kunnen afwijken en dat iedere hardloper anders is. Niets is fout of goed. Schakel een professional in als je twijfelt over de manier van trainen die het beste bij jou past.

Julia

Hardlopen, ik doe het elke week. Het helpt me bij het leeg maken van mijn hoofd en geeft een geluksgevoel. Inmiddels weet ik hoe het werkt en daar help ik jou ook graag bij.

Leave a Reply