Skip to main content

Als je ooit hebt meegedaan aan een hardloopevenement, dan heb je er vast een gedragen: een bib, oftewel een startnummer. Het lijkt een simpel stuk papier met cijfers erop, maar er zit meer achter dan je denkt. In dit artikel leggen we uit wat een bib precies is, waarom het belangrijk is en beantwoorden we veel gestelde vragen van lopers.

Wat is een bib?

Een bib is het startnummer dat je bij wedstrijden op je borst of buik speldt (soms op je rug bij trailruns). Een bib dient als identificatie en meestal ook als tijdsregistratie zodat tijdens en na een hardloopwedstrijd tijden geregistreerd worden. In dat laatste geval is een chip toegevoegd aan de bib. Dit zogeheten BibTag Systeem wordt gebruikt bij kleine en grote wedstrijden. Een startnummer is vaak gemaakt van papierachtig materiaal, maar dan steviger. 

Waarom is een bib belangrijk?

Een bib is om meerdere redenen belangrijk: 

  • Identificatie: Jouw unieke nummer zorgt ervoor dat organisatoren, fotografen en toeschouwers je kunnen herkennen. Op de voorkant van een bib staat vaak een nummer, soms een naam en ook de titel van de wedstrijd die je loopt met bijbehorde afstand. Vaak wordt ook de sponsor afgedrukt op de voorkant van het startnummer. 
  • Tijdsmeting: Dankzij de chip wordt je start- en finishtijd nauwkeurig geregistreerd. Bij grote evenementen en langere afstanden worden ook tussentijden geregistreerd. 
  • Veiligheid: Bij calamiteiten kunnen hulpdiensten snel gegevens terugvinden aan de hand van je startnummer. Daarnaast kun je aan de achterkant van je startnummer gezondheidsgegevens opschrijven die handig zijn wanneer er iets met je gebeurt.

Veel gestelde vragen over bibs

Hier vindt je de meest gestelde vragen en antwoorden als het om bibs gaat: 

1. Waar moet ik mijn bib dragen?

De stelregel is dat je je bib zichtbaar op je borst of buik draagt. Je kunt ‘m in sommige gevallen ook bevestigen aan je drinkgordel. Bij trailruns is het soms toegestaan om je startnummer op je rug te dragen. Check van te voren bij de wedstrijdorganisatie wat voor jouw wedstrijd de regels zijn. 

2. Wat als ik mijn bib vergeet of verlies?

Oeps! Iets vergeten kan altijd. Handig is het natuurlijk niet, maar in veel gevallen valt er wel iets te regelen. Helaas is het niet mogelijk om je naam op een vervangend startnummer te krijgen. 

3. Hoe bevestig ik mijn startnummer het beste?

De meest klassieke vorm is met veiligheidsspelden. Tegenwoordig zie je steeds meer lopers die een startnummerband of magneten gebruiken om hun bib te bevestigen. Dat voorkomt gaatjes in je kleding én is comfortabeler.

bib

4. Waarom hebben sommige bibs kleuren of extra aanduidingen?

Vaak heeft dit te maken met afstanden en startvakken. Op die manier kan de organisatie checken of iedereen op het juiste moment aan de start staat.

5. Wat gebeurt er met de chip na afloop?

Bij wegwerpchips (vaak geïntegreerd in de bib) hoef je niets te doen. Bij herbruikbare chips moet je die na de finish weer inleveren. Veel hardlopers bewaren hun startnummer als herinnering aan een hardloopwedstrijd. 

6. Mag ik mijn bib aan iemand anders geven?

Nee, dat mag niet zomaar. Een bib is namelijk gekoppeld aan jouw gegevens, zoals naam, geslacht en leeftijd. Het doorgeven van een bib kan daarom foutieve informatie geven bij de hardloopuitslagen.

Bib-tips voor trailrunners en ultralopers

Trail- en ultralopers hebben nét wat andere omstandigheden dan de gemiddelde 10 kilometerafstandsloper. Ploeteren door de modder, hardlopen in de regen en lange afstanden vragen om slimme keuzes als het gaat om je bib.

1. Waar draag je je bib op de trail?

Veel trailrunners dragen hun bib op hun rug, vooral als ze een racevest of rugzak dragen. Check vooraf of dit is toegestaan, want bij sommige wedstrijden moet hij toch op de borst.

2. Wat als je laagjes aan- of uittrekt?

Gebruik een waterproof bib-belt. Zo kun je je bib makkelijk verplaatsen of over je jas dragen zonder te prutsen met spelden in natte kleding.

3. Gaat mijn bib het overleven in de regen?

Soms niet! Maar vaak wel. Je mag bij een trail- en ultrarun verwachten dat de organisatoren rekening houden met de omstandigheden en zorgen voor sterke bibs. Je krijgt dan een gelamineerde bib. Mocht dat niet het geval zijn, overweeg dan een plastic hoesje of plak transparante tape over je bib als je weet dat het nat of modderig wordt.

Aan de start met een bib

Een bib is misschien maar een klein onderdeel van je race, maar zonder gaat het niet. Of je nu voor een PR gaat, door de bergen rent of gewoon voor de lol meedoet aan een hardloopevenement; een bib heb je nodig. Zorg dat ‘ie goed zit en bewaar hem na afloop als herinnering aan jouw hardloop avontuur.

Julia

Hardlopen, ik doe het elke week. Het helpt me bij het leeg maken van mijn hoofd en geeft een geluksgevoel. Inmiddels weet ik hoe het werkt en daar help ik jou ook graag bij.

Leave a Reply