Skip to main content

Hardlooprecords worden regelmatig verbroken. Het is dan ook een sport die wordt gekenmerkt door het streven naar snellere tijden. Een populaire afstand in het hardlopen is de 10 kilometer. Een afstand die voor amateurs te bereiken is, maar ook een afstand waar professionals elkaar goed op uit kunnen dagen. Er wordt dan ook met regelmaat geprobeerd het 10 km wereldrecord te verbreken. In dit artikel duiken we in de wereld van het 10 km wereldrecord en bekijken we de atleten die deze ongelooflijke prestatie hebben bereikt.

De geschiedenis van het 10 km wereldrecord hardlopen

Het officiële wereldrecord voor de 10 km voor mannen en vrouwen wordt erkend en geregistreerd door de internationale atletiekfederatie, de World Athletics. Het 10 kilometer wereldrecord is talloze keren verbeterd. Dit komt door de ontwikkelingen binnen de hardloopwereld, zoals schoenen die steeds sneller kunnen, maar ook dankzij de inzet van toprenners. 

Huidige wereldrecord 10 kilometer vrouwen 

Het wereldrecord voor vrouwen werd lange tijd gehouden door Joyciline Jepkosgei. Ze liep een tijd van 29 minuten en 43 seconden. Deze atlete uit Kenia behaalde dit record op 9 september 2017 in Praag. De topatlete heeft meerdere records op haar naam staan. 

Maar! Op 25 mei 2024 werd het 10 kilometer wereldrecord van vrouwen verbroken. Beatrice Chebet is de eerste vrouw die onder de 29 minuten duikt. Ze won tijdens de Diamond League de race in 28 minuten, 54 seconden en 14 honderdste. Een wereldtijd!

Huidige 10 km wereldrecord mannen

Het huidige wereldrecord voor mannen staat op naam van Rhonex Kipruto, een Keniaanse atleet. Hij vestigde dit wereldrecord op 12 januari 2020 tijdens de 10 km van Valencia in Spanje, met een ongelooflijke tijd van 26 minuten en 24 seconden. Een verbetering van 14 seconden op het vorige record. Als we de hardloopsnelheid berekenen van deze topatleet, komen we uit op 22,7 kilometer per uur. Wauw! Probeer dat maar eens te halen op een normale fiets.

Beste Nederlander op de 10 kilometer hardlopen

Dat atleten uit Kenia ongekende prestaties neer kunnen zetten, is geen verrassing. Laten we daarom ook eens kijken hoe atleten uit Nederland presteren. Voor vrouwen geldt dat het nationale record staat op 30 minuten en 29 seconden, gelopen door de Diane van Es, begin 2023. Bij de Nederlandse mannen staat het 10 kilometer record op 28:08 van Abdi Nageeye. 

Hoe wordt je wereldkampioen?

Als je kijkt naar de tijden, zie je dat het wereldprestaties zijn. En zeker niet voor iedereen weggelegd. Veel trainingen en (oefen)wedstrijden gaan vooraf aan het worden van wereldkampioen. Topatleten moeten beschikken over een uitzonderlijk uithoudingsvermogen, snelheid en techniek. Tijdens een wedstrijd moet een strategie aangehouden worden. En soms heb je voor- of nadeel van de weg- en weersomstandigheden. Het is niet alleen een fysieke strijd, maar ook mentaal. 

Kan het nog veel sneller op de 10 kilometer? 

De wereld van het hardlopen blijft evolueren en verbeteringen in trainingsmethoden, technologie, en atletische uitrusting zullen naar verwachting blijven bijdragen aan snellere tijden op de 10 km. Hoewel er natuurlijk ergens een grens zal zijn. Door op zoek te gaan naar nieuwe technieken en uitdagingen, wordt geprobeerd nieuwe records neer te zetten. 

In de komende jaren kunnen we alleen maar raden wie de volgende atleet zal zijn die het 10 km wereldrecord zal vestigen. Eén ding is zeker: de wereld van het hardlopen zal blijven boeien en inspireren, en we kunnen ons verheugen op nieuwe records die onze verbeelding tarten.

Dit artikel is voor het laatst bijgewerkt op 26 mei 2024.

Julia

Hardlopen, ik doe het elke week. Het helpt me bij het leeg maken van mijn hoofd en geeft een geluksgevoel. Inmiddels weet ik hoe het werkt en daar help ik jou ook graag bij.

Leave a Reply