Skip to main content

Hardlopen in het donker kan een uitdaging zijn. Zeker in de wintermaanden wanneer de duisternis vroeg invalt en het weer guur is. De drang om lekker thuis te blijven is groot, maar met de juiste tips kun je prima in het donker hardlopen. We delen in dit artikel een aantal aandachtspunten met je zo, zodat je ook wanneer het donker is, gewoon de weg op kunt om te gaan hardlopen. 

Hardlopen in het donker 

Hardlopen in het donker geeft een andere ervaring dan hardlopen wanneer het licht is. Je beleeft de omgeving op een andere manier en ook zul je nog meer moeten letten op de weg waar je loopt. Bijkomend voordeel hiervan is dat je meer geconcentreerd bent op de manier waarop je loopt en dat je je techniek verbetert. Het is verstandig om goed voorbereid de weg op te gaan als het donker is. 

Tips om in het donker hard te lopen

Met deze tips kun jij met een gerust hart de duisternis in. Een groot deel van de tips gaat over het veilig kunnen hardlopen in het donker. Een aantal andere tips gaat over met plezier hardlopen. 

1. Draag zichtbare kleding 

Het is belangrijk om goed zichtbaar de weg op te gaan tijdens het hardlopen. Veel sportmerken verkopen kleding met reflecterende elementen erop. Zo zien automobilisten en fietsers je aankomen en kunnen ongelukken voorkomen worden. Er zijn ook hardloopschoenen met reflecterende elementen zodat je nog beter zichtbaar bent. Een aantal producten die wat ons betreft het aanschaffen waard zijn, zijn deze 6 tips: 

Hardloopbroek met reflecterende elementen 

Kiprun hardlooplegging 

De hardlooplegging van Kiprun heeft subtiele reflecterende elementen op de zijkant zitten waardoor je goed opvalt, maar wat ook een mooie uitstraling geeft. Door de waterafstotende stof blijft je lekker warm en is deze hardloopbroek geschikt om te dragen in de winter en in de regen. 

Verkrijgbaar bij Decathlon.nl voor € 39,99

Avento hardloopbroek 

Deze hardloopbroek heeft twee lange reflecterende strepen op de zijkanten zitten waardoor je absoluut goed verlicht bent tijdens het hardlopen in het donker. De broek zit comfortabel en heeft een handig zakje waar je je sleutels in kwijt kunt. Deze broek is een absolute must-have wanneer jij tijdens de duisternis de weg op wilt. 

Verkrijgbaar bij bol.com voor € 30,50

Hardloopjack met reflecterende elementen

Kalenji hardloopjack

Deze hardloopjack van Kalenjij is goed zichtbaar tijdens de donkerte door de vele reflecterende stippen op de jas aan de voor- en achte.rkant. Niet alleen veilig, maar ook nog eens leuk voor het oog. 

Verkrijgbaar bij Decathlon.nl voor € 34,99

hardlopen in het donker

Avento reflecterende hardloopjas

Met deze reflecterende hardloopjas van Avento val je pas écht op. De jas heeft geen kleine reflecterende details, maar is in zijn geheel van reflecterend materiaal gemaakt. Zo kunnen weggebruikers jou al van een behoorlijke afstand zien aankomen. Daarnaast is de jas waterafstotend en zweetdoorlatend. 

Verkrijgbaar bij bol.com voor € 47,50

Hardloopschoenen met reflecterende elementen 

Asics Gel-Nimbus 24

De Asics Gel-Nimbus 24 zijn hardloopschoenen met goede demping en hebben reflecterende delen waardoor je goed zichtbaar bent in het donker. De schoenen zijn verkrijgbaar in verschillende kleuren.

Verkrijgbaar bij runningdirect vanaf € 89,00

New Balance Fresh Foam X 860V13

Deze hardloopschoen van New Balance is geschikt om lange afstanden mee te lopen. Door het reflecterende materiaal van het logo ben jij in het donker goed zichtbaar. De hardloopschoen heeft een dikke zool waardoor hardlopen gemakkelijker gaat. 

Verkrijgbaar bij allrunning.nl voor € 159,95

hardlopen in het donker

2. Gebruik verlichting 

Naast dat het belangrijk is om goed zichtbare kleding te dragen tijdens het hardlopen in het donker, is het ook goed om te zorgen voor extra verlichting. Draag bijvoorbeeld een ledvest of kies voor een lichtgevende armband. Je kunt er ook voor kiezen om een hardloop licht te dragen op je bovenlichaam. Zo ben je niet alleen zelf goed zichtbaar, maar zie je ook de weg waar je op loopt beter. Ook een hoofdlamp kan voor extra verlichting zorgen onderweg wanneer je op een onverlichte weg loopt. 

hardlopen in het donker

3. Laat anderen weten dat je gaat hardlopen

Het is altijd een slim idee om aan anderen te laten weten dat je gaat hardlopen in het donker. Mocht er onverwachts iets gebeuren, dan kunnen anderen altijd alarm slaan als je niet binnen de geschatte terugkeertijd thuis aankomt. 

4. Kies voor veilige routes 

Het is altijd belangrijk om veiligheid voorop te stellen. Door het dragen van de juiste kleding en verlichtingsmaterialen kom je een heel eind, maar ook verlichting onderweg van lantaarnpalen of huizen kan een gevoel van veiligheid geven. Ga niet in donkere steegjes hardlopen en vermijd bosgebieden. Hier is namelijk geen tot weinig controle. Kies ook altijd wegen die er goed bijliggen zodat je niet struikelt over losliggende stoeptegels of kuilen in de weg. 

5. Doe wat goed voelt 

Veiligheid gaat niet alleen over de werkelijke situatie, maar ook hoe je je ergens bij voelt. Ga niet op plekken lopen die niet veilig voelen voor jou. Kies dan liever voor een wat kortere route in de buurt van je huis en loop dat rondje desnoods twee keer. 

6. Ga samen hardlopen in het donker

Om een extra gevoel van veiligheid te creëren, maar vooral ook omdat het gewoon erg gezellig is. Samen hardlopen of hardlopen in een groep zorgt ervoor dat je weer eens een andere training doet en daagt je uit om minder snel op te geven. Samen hardlopen in het donker kan ook net weer andere interessante gesprekken opleveren. 

7. Ontdek de omgeving op een andere manier 

‘s Avonds en zeker wanneer het donker is, ervaar je de omgeving op een andere manier. Let eens op wat je in het donker allemaal ziet. De maan die door de bomen schijnt, dieren die ‘s nachts tot leven komen en gezellig verlichte woonkamers. Hardlopen in het donker is een beetje mysterieus en laat je de wereld op een andere manier ervaren. 

Loop jij vanavond een rondje in het donker?

Ben jij na het lezen van deze tips klaar voor het hardlopen in het donker? Dan wensen wij jou veel plezier! Geniet van de omgeving en blijf je gevoel checken. Zorg dat je goed verlicht de weg op gaat en kom veilig weer thuis.

Julia

Hardlopen, ik doe het elke week. Het helpt me bij het leeg maken van mijn hoofd en geeft een geluksgevoel. Inmiddels weet ik hoe het werkt en daar help ik jou ook graag bij.

Leave a Reply