Skip to main content

Hardlopen is een populaire sport onder veel mensen. Oud, jong, super fit en mensen die proberen hun conditie op te bouwen. Vaak gaat dat laatste gepaard met het willen verliezen van een paar kilo’s. En dan is natuurlijk de vraag: is hardlopen goed voor afvallen? Het antwoord daarop is ja, maar er zijn wel wat nuances. Wij leggen je in dit artikel uit waarom je wel maar ook waarom je niet kunt afvallen met hardlopen. 

Hardlopen goed voor afvallen?

Ja, hardlopen kan een effectieve manier zijn om gewicht te verliezen en af te vallen. Maar let wel op. Als je op zoek bent naar een sport om gewicht te verliezen, dan is hardlopen niet de eerste en beste sport die aangeraden wordt. Let je goed op je eetpatroon en wil je meer bewegen? Dan kan hardlopen een kleine bijdrage leveren aan afvallen. Wil je serieus aan de slag met je gewicht? Schakel dan altijd de hulp in van een professional zodat je de juiste handvatten krijgt. 

Waarom je wel afvalt door hardlopen

Een paar redenen waarom je afval door het hardlopen: 

1. Je verbrandt calorieën 

Door te hardlopen, verbrand je calorieën. Hoe intensiever de training, hoe meer calorieën je verbrandt. Door in een calorietekort te zitten, verlies je gewicht. Hardlopen met overgewicht kan er in dat geval voor zorgen dat je afvalt.

Hoe veel calorieën verbrand je met hardlopen? Vaak wordt daarvoor de volgende vuistregel gebruikt:

aantal calorieën verbrand = 1 kcal x lichaamsgewicht in kg’s x aantal kilometers

Stel je bent 60 kilo en je hebt 5 kilometer hardgelopen, dan heb je dus 300 calorieën verbrand. 

2. Verbeterde vetverbranding 

Door het doen van lange rustige trainingen, ook wel LSD-trainingen, train je je lichaam om vet als brandstof te gebruiken. Door het verbranden van vet, verlies je gewicht. Doe deze training zo’n 1 keer per week en wissel af met andere soorten hardlooptrainingen om vooruitgang te boeken in je resultaten. Langzaam hardlopen is goed voor afvallen, kunnen we dus wel stellen.

Waarom je niet afvalt door hardlopen

Hier zijn een paar redenen waarom je niet afvalt door het hardlopen.

1. Je trakteert jezelf na het hardlopen op een ongezonde snack

Je herkent het misschien wel. Heb je flink gesport, mag je van jezelf toch die zak chips opentrekken of een chocoladereep naar binnen werken. Dat is zonde als je wilt afvallen, want de calorieën die je verloren bent met het hardlopen, eet je er net zo snel weer aan. De rest van je levensstijl is net zo belangrijk voor het afvallen als sporten. Schaf een kookboek aan om simpele en makkelijke gezonde recepten te vinden.

2. Je verliest spiermassa

Door alleen te hardlopen en geen andere oefeningen te doen, heb je de kans dat je spiermassa verliest. En juist door voldoende spiermassa te hebben, kun je gewicht verliezen. Zorg dus dat je naast het hardlopen ook je spieren op een ander moment traint. In dat geval is hardlopen goed voor afvallen.

hardlopen goed voor afvallen

3. Je bent moet en doet de rest van de dag minder

Zo, je bent de dag goed begonnen met een rondje hardlopen. De rest van de dag ga je lekker op de bank liggen. Niet heel effectief, want over het algemeen beweeg je die dag minder dan wanneer je heel de dag in de weer zou zijn. Natuurlijk is het belangrijk om goed rust te nemen na het trainen, maar maak daarna nog een wandeling of ruim het huis op. Zo blijf je in beweging.

Conclusie: is hardlopen goed voor afvallen? 

Hoewel hardlopen een effectieve manier kan zijn om af te vallen, is het belangrijk om ook aandacht te besteden aan voeding en andere aspecten van een gezonde levensstijl. Wees geregeld in beweging en eet gezond. Dit zorgt voor de beste resultaten en een goede gezondheid. Het is ook belangrijk om te onthouden dat individuele resultaten kunnen wisselen, afhankelijk van factoren zoals lichaamsgewicht, metabolisme en trainingsniveau. Raadpleeg altijd een medische professional voordat je begint met een nieuw trainings- of dieetprogramma, vooral als je gezondheidsproblemen hebt.

Julia

Hardlopen, ik doe het elke week. Het helpt me bij het leeg maken van mijn hoofd en geeft een geluksgevoel. Inmiddels weet ik hoe het werkt en daar help ik jou ook graag bij.

Leave a Reply