Bij hardlopen denken we vaak aan snel lopen, veel kilometers maken en jezelf uitdagen. Maar wat als dat ook anders kan? Slow running is een nieuwe trend binnen de hardloopwereld die steeds populairder wordt. Sommigen noemen het ook wel een ‘revolutie’. Slow running wint aan populariteit door de voordelen die het met zich meebrengt zoals het ontspannen tijdens het sporten en zo veel mogelijk in de natuur zijn. We vertellen je in dit artikel meer over wat de opkomst van slow running betekent en welke voordelen slow running kent.
Wat is slow running?
Eigenlijk zegt het woord het al. Bij slow running gaat het om langzaam rennen. Op een tempo dat je met gemak vol kunt houden. Je raakt niet buiten adem en kunt tijdens het rennen blijven praten. Natuurlijk mag je wel een beetje moe worden, maar dat is niet het doel van deze sport. Je kunt het ook wel vergelijken met een lsd-training waarbij je op een lage snelheid een duurloop doet. Slow running wordt ook wel slow jogging genoemd.
Slow running is in opkomst
Recentelijk verscheen het nieuwsbericht waarin de voordelen van slow running worden genoemd. En die voordelen (waarover later meer) laten meteen zien waarom slow running juist nu in opkomst is. In een tijd waarin we het allemaal hartstikke druk hebben en we de hoogste prestaties naleven, hebben we ook behoefte aan rust. Een drukke werkweek kun je in balans brengen door rustig aan te sporten. Sporten wordt vaak gezien als een moetje, maar dat is met de komst van slow running toch echt niet zo.
Slow running zorgt ervoor dat je leert luisteren naar je lichaam en dat je geniet van de omgeving. Het is een mooie combinatie van fysiek bezig zijn en tegelijkertijd mentaal tot rust komen. Slow running is zowel bij fervente hardlopers populair als ook bij mensen die net beginnen met ontdekken welke sport bij hen past.
Slow running is inclusief
Om aan slow running te doen hoef je niet rijk te zijn of een afgetraind lichaam te hebben. Slow running is voor iedereen en juist dat maakt dat het steeds populairder wordt. Het is een fijne manier om gezamenlijk een activiteit te ondernemen waarbij competitie buiten spel wordt gelaten. Het doel is dus niet om zo hoog mogelijke prestaties te halen, maar om (samen) buiten te zijn en goed voor je fysieke en mentale welzijn te zorgen.
Slow jogging is overigens niet nieuw. Het bestaat al jaren en komt oorspronkelijk uit Japan.
De voordelen van slow running
Slow running kent een aantal voordelen waarvan we er net stiekem al een aantal hebben verklapt. Maar om volledig te zijn, leggen we ze graag nog een keer aan je uit.
1. Minder fysieke belasting
Ten eerste zorgt slow running ervoor dat de impact op je gewrichten en spieren minder groot is dan tijdens een snelle hardlooptraining. Dit zorgt ervoor dat je minder lang hoeft te herstellen van een training en dat je minder last hebt van spierpijn na het hardlopen. Deze vorm van hardlopen kan daarnaast ook een geschikte optie zijn voor mensen die herstellen van een blessure of voor mensen die nog aan het begin van hun hardloopcarrière staan.
Dit betekent overigens niet dat je geen blessures of spierpijn kunt krijgen van slow running. Je gebruikt je lichaam namelijk op een andere manier. Voor sommigen kunnen compressiekousen een prettig middel zijn om blessures en pijntjes te voorkomen.
2. Goed voor hoofd en hart
Niet alleen voor je lichaam is slow running een aangename bezigheid, ook voor je hoofd en hart doet het heel wat goed. Slow running geeft je de kans om te ontspannen en om je gedachten los te laten. Zo kun je genieten van het moment waarin je bent. Met de mensen met wie je bent. Of van de mooie omgeving waarin je loopt.
3. Slow running zorgt voor een betere vetverbranding
En daarmee dus voor sneller afvallen. Bij slow running wordt je vet als brandstof gebruikt in plaats van suikers. Op deze manier kun je dus afvallen door hard te lopen. Zorg wel dat je goed blijft eten, anders voel je je minder fit.
4. Betere hardloopprestaties
Langzaam rennen draagt uiteindelijk bij aan betere hardloopprestaties. Je lichaam raakt gewend aan rennen op een lagere hartslag. Door dat flink te oefenen, zul je merken dat je met dezelfde hartslag uiteindelijk meer kilometers af kunt leggen. Zo word je een betere hardloper. Maar dat hoeft natuurlijk niet het doel te zijn van slow running.
Langzaam lopen heeft de toekomst
Slow running mag echt niet onderschat worden in een wereld waarom het draait om competitie en snelheid. Het is juist de ultieme manier om beter te worden in hardlopen en om goed voor je lichaam te zorgen. Slow running is gericht op leven in het moment en genieten van de omgeving. Wat ons betreft is slow running daarom ook niet alleen maar een trend, maar een blijvertje.