Je herkent het misschien wel. Je trekt vol goede moed je hardloopschoenen aan, maar tijdens de eerste kilometer merk je al dat het niet lekker loopt. Alsof je benen elk 10 kilo extra mee moeten slepen. Heel vervelend! Daar gaat je goede moed.. Hardlopen met zware benen is een probleem dat bij zowel beginnende hardlopers als bij ervaren hardlopers voorkomt. In dit artikel vertellen we hoe dit gevoel ontstaat en belangrijker nog: wat je eraan kunt doen.
Hardlopen met zware benen: wat betekent dat?
Het spreekt eigenlijk wel voor zich, maar je hebt last van zware benen als het hardlopen niet zo lekker gaat als normaal gesproken. Je hebt het gevoel dat je extra kilo’s mee moet slepen en je passen gaan moeizaam. Hierdoor loop je langzamer, of dat gevoel heb je in ieder geval. Er zijn verschillende redenen aan te wijzen hoe dit komt.
Oorzaken van zware benen tijdens het hardlopen
Er zijn een aantal redenen waarom je tijdens het hardlopen last kunt hebben van zware benen:
- Overbelasting
Als je je trainingen flink aan het opschroeven bent, bijvoorbeeld omdat je traint voor een halve marathon of een langere afstand, kan het zijn dat je lichaam een signaal afgeeft. Zware benen is daar een voorbeeld van. Neem wat gas terug en bouw meer rust in tussen je trainingen.
- Onvoldoende herstel
Dit punt sluit aan bij 1, maar kan ook van toepassing zijn op korte afstanden. Wanneer je veel traint, geef je je lichaam niet voldoende tijd om te herstellen. Je spieren blijven vermoeid en zullen zwaar aanvoelen tijdens het lopen.
- Niet genoeg gegeten en gedronken
Zonder voldoende koolhydraten, eiwitten en vocht krijgen je spieren niet wat ze nodig hebben om goed te functioneren. Zorg er daarom altijd voor dat je goed eet en drinkt voordat je gaat trainen.
- Slechte warming-up en/of cooling down
Voordat je aan een training begint, is het belangrijk om op te warmen. Sla de warming-up voor het hardlopen dus niet over. Ook de cooling down is belangrijk om je spieren meer rust te geven en sneller te herstellen.
- Slechte slaap
Slaap is ontzettend belangrijk om je lichaam te laten herstellen. Als je een paar slechte nachten hebt gehad, kan het zomaar zijn dat je last hebt van zware benen tijdens het lopen.
Zware benen voorkomen
Bovenstaand hebben we al een aantal zaken genoemd om de kans op zware benen te verkleinen. Daarnaast lichten we nog twee tips aan je toe:
- Variatie in trainingen
Kies voor variatie in trainingen om verschillende spieren te trainen. Doe dus niet alleen hardlopen, maar kies ook eens voor zwemmen of krachttraining. Of ga eens een lang stuk wandelen.
- Draag compressiekousen
Hardloop compressiekousen helpen om doorbloeding in je benen te verbeteren. En dat geeft een gevoel van verlichting en dus heb je minder snel last van zware benen. Compressiekousen heb je al voor een klein prijsje, bijvoorbeeld de compressiekousen van Roegaarden (13,99 euro).
Het hoort erbij
Hardlopen zware benen kan irritant zijn, maar gelukkig is het vaak maar tijdelijk en is het goed op te lossen. Luister goed naar je lichaam, neem voldoende rust en probeer eens wat compressiekousen voor jou kunnen doen. Hoe doelgericht en gemotiveerd je ook bent, soms heb je een mindere dag en dat is ook helemaal oké. Als je leert met tegenslagen omgaan, zal het hardlopen uiteindelijk alleen maar beter gaan.