Skip to main content

Wat ons betreft is iedere hardloper goed bezig. Of je nu 10 kilometer binnen 45 minuten loopt of 30 minuten over 4 kilometer doet. Het feit dat je het überhaupt doet, is wat ons betreft al een applaus waard. Maar we snappen ook dat je het liefst een zo goed mogelijke prestatie neer wil zetten. En dan kijken we toch automatisch naar de tijd. En specifiek: zo veel mogelijk kilometers maken in zo min mogelijke tijd. 

Is 5 km in 30 minuten goed?

Ja, dat is goed. Als je namelijk uitrekent wat je hardloopsnelheid is, is dat 6 minuten per kilometer. En dus 10 kilometer per uur. Dat is best een eind! Wat ons betreft is 5 kilometer lopen binnen een half uur dan ook een goede prestatie. Zeker als je beginner bent, is dit een mooi streven. Vanuit daar kun je verder opbouwen naar een snellere tijd. Kijk eens hoe ver je binnen een half uur kunt komen.

5 kilometer hardlopen

5 kilometer hardlopen is een doel dat voor bijna iedereen haalbaar is. Start met twee keer per week trainen en dan zul je zien dat je binnen 8 weken al een mooi resultaat neer kunt zetten. Datzelfde geldt als je een hardloopschema voor 7 kilometer pakt of voor 8 kilometer. Als je maar weet wat je doel is, dan is de weg ernaartoe niet zo moeilijk meer. 

Wat is de snelste tijd op de 5 kilometer?

Het wereldrecord bij de mannen op de 5 kilometer ligt op 12 minuten en 35 seconden. Dat is ongekend snel en alleen weggelegd voor topatleten. Voor vrouwen ligt het record op 14 minuten. Het record is zeer recentelijk gelopen door Gudaf Tsegay uit Ethiopië.

Julia

Hardlopen, ik doe het elke week. Het helpt me bij het leeg maken van mijn hoofd en geeft een geluksgevoel. Inmiddels weet ik hoe het werkt en daar help ik jou ook graag bij.

Leave a Reply