Skip to main content

Wij geven je antwoord op die ene prangende vraag: hoe is atletiek ontstaan? De geschiedenis van atletiek gaat ver terug. Heel ver terug zelfs. Atletiek gaat over fysieke prestaties, maar ook over entertainment en uitdagingen. Daar waar atletiek vroeger ging om roem en glorie, is het tegenwoordig nog steeds een populaire sport over heel de wereld. 

Hoe is atletiek ontstaan?

Voor zover we weten gaat de vroegste vorm van atletiek terug tot de tijd van de oude beschavingen in Griekenland, Egypte en Mesopotamië (gebied wat we nu Irak noemen). En als we er een jaartal aan moet hangen, dan kunnen ze zeggen dat atletiek zo’n 3000 jaar geleden is ontstaan. Toen organiseerden de Grieken de Olympische Spelen (776 jaar voor Christus) in de stad Olympia. Dit sportieve evenement werd gehouden om de god Zeus te eren. Het evenement werd niet alleen gehouden om goden te aanbidden, maar ook voor eigen roem en glorie. 

hoe is atletiek ontstaan

Wat waren de eerste atletiekonderdelen? 

Op de eerste Olympische Spelen in 776 voor Christus werden sporten gehouden als hardlopen, paardenrennen, verspringen, worstelen en discuswerpen. Sporten die in dit tijd ongekend populair waren bij de Grieken. Maar ook de Romeinen hadden een vorm van atletiek om mensen te entertainen en te laten zien wie het sterkste was. Zij deden bijvoorbeeld aan wagenrennen en gladiatorengevechten. 

Atletiek in de middeleeuwen 

Ook in de middeleeuwen was atletiek populair, maar toch minder dan in de eeuwen daarvoor. Mensen waren in die tijd bezig met andere dingen wat ervoor zorgde dat atletiekonderdelen naar de achtergrond verschoven. Vanaf de 19e eeuw laaide het enthousiasme over atletiek weer op. Regels werden vastgelegd zodat verenigingen en organisaties competities konden houden. 

Moderne Olympische Spelen 

De moderne Olympische Spelen werden voor het eerst gehouden in 1896 in Athene en waren geïnspireerd op de oude Griekse spelen. Het was een manier om de wereld met elkaar te verbinden en om internationale vrede te bewerkstelligen. Tijdens de eerste versies van de moderne Spelen waren onderdelen als hardlopen, worstelen en kogelstoten populair. Je ziet dat in de afgelopen jaren steeds meer atletiekonderdelen zijn toegevoegd. Bijvoorbeeld speerwerpen en hordelopen. Ook andere sporten zijn inmiddels onderdeel van de Olympische Spelen. 

hoe is atletiek ontstaan

Atletiek van nu

Atletiek is vandaag de dag nog steeds een erg populaire sport. Niet alleen op de Olympische Spelen of op WK’s of EK’s, maar ook gewoon voor de normale man en vrouw. Er zijn tal van hardloopwedstrijden voor amateurs (te bekijken via de hardloopkalender) en professionals. Nederland telt zo’n 300 atletiekverenigingen waar personen van alle leeftijden lid zijn. De technieken worden steeds geavanceerder en records worden verbroken. Er heeft zich inmiddels een grote wereld ontwikkeld rondom atletiek, denk aan een grote variatie aan sportschoenen, hardloopkleding en hulpmiddelen als sporthorloges

Atletiek kent een rijke geschiedenis

Nu je antwoord hebt op de vraag ‘Hoe is atletiek ontstaan?’, weet je dat atletiek een rijke geschiedenis heeft die al heel erg oud is. Van de oude Griekse Olympische Spelen tot de moderne Olympische beweging, atletiek blijft een bron van inspiratie, concurrentie en gemeenschap over de hele wereld. De behoefte aan fysieke uitdagingen, competitie en het meten van menselijke capaciteiten heeft atletiek gevormd tot wat het vandaag is: een  – een viering van menselijke prestaties en doorzettingsvermogen.

Julia

Hardlopen, ik doe het elke week. Het helpt me bij het leeg maken van mijn hoofd en geeft een geluksgevoel. Inmiddels weet ik hoe het werkt en daar help ik jou ook graag bij.

Leave a Reply