Skip to main content

Wat is eigenlijk het beste seizoen om te gaan hardlopen? Deze vraag is niet zo makkelijk te beantwoorden. Elk seizoen heeft namelijk zijn eigen voordelen, maar ook nadelen. Het is dus erg afhankelijk van je eigen wensen. Kan je niet goed tegen de warmte? Dan is de zomer misschien niet het beste seizoen om te hardlopen voor jou. Ben je juist een koukleum? Dan blijf je in de wintermaanden waarschijnlijk liever binnen. 

Beste seizoen om te hardlopen

Het beste seizoen om te hardlopen is voor iedereen anders. Het is namelijk sterk afhankelijk van je voorkeuren. Wij leggen je de voor- en nadelen uit van hardlopen in de lente, zomer, herfst en winter. 

Hardlopen in de lente

Veel hardlopers starten in de lente met hardlopen. De dagen worden weer langer en de temperatuur stijgt langzaamaan weer richting aangename temperaturen. Maar of de lente het beste seizoen is om hard te lopen, daar zullen mensen met allergieën anders over denken. Er hangen veel pollen in de lucht en dat kan vervelend zijn. Een ander nadeel van hardlopen in de lente is dat het weer wisselvallig kan zijn. 

Hardlopen in de zomer

In de zomer is iedereen blij en sporten gaat dan vaak een stuk makkelijker. Hardlopen in de zomer is dan ook populair onder veel lopers. Een voordeel is dat bijna iedere dag een geschikte dag is om hard te lopen doordat het relatief droog is en de dagen lang zijn. Ook is de temperatuur prettig. Het kan echter ook te heet zijn, waardoor het beter is om hard te lopen in de vroege ochtend of later op de avond. Het is dan wat koeler. Zorg ervoor dat je goed gehydrateerd blijft en draag bij felle zon een hardlooppet of zonnebril. Vergeet jezelf ook niet in te smeren met waterproof zonnebrand

Hardlopen in de herfst

Hardlopen in de herfst heeft niet alleen als voordeel dat de temperatuur mild is, ook is de natuur prachtig. Zo wordt je blij van de omgeving waar je loopt en dat zorgt ervoor dat je vaker op pad gaat. En dat verbetert uiteindelijk weer je hardloopprestaties. Een nadeel van hardlopen in de herfst is dat het erg regenachtig en onguur weer kan zijn. De dagen zijn korter, dus zorg dat je een ledvest draagt wanneer je gaat hardlopen in het donker. Wanneer je gaat hardlopen in de regen, kan een hardlooppet je beschermen.

Hardlopen in de winter 

Misschien is de winter wel het beste seizoen voor jou om te hardlopen. Door de lage temperaturen raakt je lichaam minder snel oververhit en kun je het hardlopen langer volhouden. In de winter kan het echter ook erg slecht weer zijn wat de kans op vallen groter maakt. Pas dus op als je gaat hardlopen als het vriest. Een ander nadeel van hardlopen in de winter is dat het moeilijker is om van de warme bank af te komen. Last van koude voeten? Draag winter hardloopsokken!

Binnen hardlopen 

Om geen last (of in ieder geval een heel stuk minder) last te hebben van het seizoen, kun je er ook voor kiezen om binnen op een loopband te gaan hardlopen. De condities zijn dan meer constant en ook heb je bijvoorbeeld geen last van vroege donktere. 

Bescherm jezelf als je gaat hardlopen 

Wat nu ook het beste seizoen voor jou is om te hardlopen, ga altijd goed voorbereid op weg. Zorg voor de juiste hardloopkleding en bescherm jezelf tegen weersinvloeden. Informeer je omgeving dat je gaat hardlopen zodat zij alarm kunnen slaan als je wel heel erg lang wegblijft. 

Wat is nou het beste seizoen om te gaan hardlopen?

Dit antwoord is helemaal afhankelijk van je eigen voorkeuren en wensen. Als je meer van de warmte houdt, dan is de zomer misschien het beste seizoen om te gaan hardlopen. Als je juist meer geniet van kou en sneeuw, dan is de winter het perfecte seizoen voor jou. Heb je last van allergieën? Dan kun je hardlopen in de lente beter overslaan. Of ga binnen op een hardloopband lopen, dan heb je in alle seizoenen dezelfde omstandigheden. 

Julia

Hardlopen, ik doe het elke week. Het helpt me bij het leeg maken van mijn hoofd en geeft een geluksgevoel. Inmiddels weet ik hoe het werkt en daar help ik jou ook graag bij.

Leave a Reply