Skip to main content

Dit is waarom compressiekousen meerdere positieve effecten met zich meebrengen. De een stoort zich aan zijn of haar benen omdat er spataderen te zien zijn, de ander zou willen dat zijn of haar benen zich verder brengen tijdens een rondje hardlopen. Wat als ik je nou eens vertel dat je met één hulpmiddel beide problemen op kunt lossen? Het goede nieuws is dat dat kan. Compressiekousen bieden namelijk verschillende voordelen met zich mee en hebben een heilzame werking. In dit artikel leggen we je uit waarom compressiekousen dragen een goed idee is. 

Wat zijn compressiekousen?

Een compressiekous is een medisch hulpmiddel dat gebruikt wordt om het bloed beter door de benen te laten stromen. De compressiekousen oefenen druk uit op de bloedvaten in de benen waardoor de bloedcirculatie omhoog gaat. Het dragen van compressiekousen is geschikt voor mensen die last hebben van spataderen en trombose maar ook voor sporters is het vaak een aangeraden hulpmiddel om prestaties te verbeteren. 

Waarom compressiekousen dragen? 

Waarom zou je eigenlijk compressiekousen dragen? Daar zijn verschillende redenen voor. We kunnen ze simpelweg opdelen in medische voordelen en voordelen tijdens het sporten. We nemen de voordelen van het dragen van compressiekousen met je door. 

Medische voordelen compressiekousen 

Ten eerste hebben compressiekousen een positieve werking op medische aandoeningen. Denk bijvoorbeeld aan spataderen, trombose en hart- en vaatziekten. 

Spataderen behandelen met compressiekousen

Compressiekousen worden gebruikt voor het behandelen van spataderen. Spataderen zijn te herkennen aan blauwe of paarse ‘strepen’ in je benen. Het zijn verwijde aders die op je been liggen. Door het dragen van compressiekousen help je nieuwe spataderen voorkomen en kun je ervoor zorgen dat bestaande spataderen niet groter (en daarmee opvallender) worden. 

Trombose voorkomen door het dragen van compressiesokken

Een andere redenen waarom compressiekousen gedragen worden, is voor de behandeling van trombose. Bij trombose ontstaat er een bloedstolsel in het bloedvat wat er voor zorgt dat het bloed niet meer goed door kan stromen. Compressiekousen verminderen het risico op trombose omdat de bloedstroom verhoogt wordt en daarmee de kans op vorming van bloedstolsels verkleint wordt. Een mooie werking van de compressiekousen dus.

Risico op hart- en vaatziekten verminderen

Zoals we net hebben uitgelegd, helpen compressiekousen om de bloedcirculatie te verbeteren. Wanneer het bloed beter door je lichaam stroomt, heb je minder kans op hart- en vaatziekten. 

Voordelen tijdens het sporten bij het dragen van compressiekousen

Ook tijdens het sporten kun je voordelen ervaren van het dragen van compressiekousen. De werking van compressiekousen is namelijk bij medische aandoeningen hetzelfde als hier: de bloedcirculatie wordt verbeterd waardoor er meer zuurstof in je bloed komt en je een activiteit, bijvoorbeeld hardlopen, langer vol kunt houden. Je zult merken dat je hardloopprestaties vooruitgaan en dat het makkelijk wordt om meer kilometers af te leggen. 

Werking compressiekousen

Om deze blogpost samenvattend af te sluiten, vertellen we graag nog een keer wanneer compressiekousen dragen een goed idee is. Enerzijds verkleint het de kans op medische aandoeningen en anderzijds gaan je sportprestaties vooruit. Dat is nou eens een echte win-win situatie! 

Koop compressiekousen om gezonder te worden

Compressiekousen zijn verkrijgbaar in verschillende soorten en maten en ook de mate van druk die uitgeoefend wordt verschilt per kous. Wil je de compressiekousen dragen voor het behandelen van trombose en spataderen, kies dan voor compressieklasse 2 (met een druk van 18-22 mmHg). Gebruik je de compressiekousen tijdens het sporten? Bekijk dan welke compressiekousen Decathlon verkoopt. 

Julia

Hardlopen, ik doe het elke week. Het helpt me bij het leeg maken van mijn hoofd en geeft een geluksgevoel. Inmiddels weet ik hoe het werkt en daar help ik jou ook graag bij.

Leave a Reply