Skip to main content

Heb jij weleens nagedacht over hoe jij je hardloopschoenen strikt? Waarschijnlijk niet! De meeste hardlopers houden zich vooral bezig met hardloopschema’s, voedingsschema’s en het vinden van de perfecte hardloopschoen. Maar soms zitten de verbeteringen in kleine details. Zoals in hardloopschoenen strikken. In dit artikel vertellen we je wat de beste veterstrik techniek voor hardlopers is. 

Waarom is goed strikken belangrijk?

Hardloopschoenen zijn ontworpen om je voet te ondersteunen en te beschermen tegen schokken. De manier waarop jouw veters gestrikt zitten, draagt bij aan die ondersteuning. Als je veters niet goed zitten, omdat ze bijvoorbeeld te los gestrikt zijn, dan kun je gaan schuiven in je schoenen. Dit zorgt voor onvoldoende ondersteuning met onder andere blaren tot gevolg. Veters die te strak zitten zorgen voor afgeknelde voeten en kramp. 

Een les van mijn eerste trainers

Toen ik net begon met hardlopen, besteedde ik eerlijk gezegd weinig aandacht aan mijn veters. Schoenen aan, strikken zoals altijd, en gaan. Totdat ik van mijn trainers een nieuwe veterstrik techniek leerde. Tijdens een training zag ik hoe ze hun veters op een andere manier vastmaakten, met een extra lus. Dat moest ik ook eens proberen!

Wat bleek? Het liep veel lekkerder! Mijn schoenen sluiten beter op mijn voeten aan. Of het nu echt aan de veterstrik techniek ligt of tussen mijn oren zit, dat weet ik niet. Maar eerlijk? Het maakt me niet uit. Het werkt. En sindsdien is het hardloopschoenen strikken vaste prik geworden bij de aankoop van nieuwe hardloopschoenen.

Hardloopschoenen strikken

Er zijn verschillende manieren van hardloopschoenen strikken. We leggen ze hieronder aan je uit. 

1. De klassieke strik

    Niets nieuws, gewoon zoals jij je dagelijkse schoenen met veters strikt. Twee lussen, een knoop en klaar. Makkelijk weer los te halen en de mogelijkheid om ‘m zo strak te doen als jij wilt. Dit is een prima striktechniek voor wandelingen of korte loopjes. 

    2. De dubbele knoop

      Een simpele upgrade is de dubbele knoop. Nadat je je veters gestrikt hebt, maak je nog een extra knoop met de lussen. Hierdoor is de kans veel kleiner dat je veters losraken tijdens het lopen.

      3. De lustechniek

        Bij deze techniek maak je aan beide kanten een lus en vanuit daar strik je je veters. Volg deze stappen: 

        1. Rijg je veters normaal tot het op één na bovenste gaatje.
        2. In plaats van kruisen, steek je elke veter in het bovenste gaatje aan dezelfde kant, van buiten naar binnen, zodat er een lusje ontstaat.
        3. Steek de veter aan de overkant door de tegenoverliggende lus.
        4. Trek beide veters strak naar beneden en dan naar buiten voordat je strikt.

        Stap 2 en 3 zie je hierboven toegepast bij mijn favoriete Asics GT-2000 hardloopschoenen.

        4. Snelveters

        Een andere manier om te zorgen dat je schoenen goed blijven zitten, is door snelveters te gebruiken. Door het lock-systeem blijven de veters stevig zitten en ben jij binnen no-time klaar met het strikken van je hardloopschoenen.

        hardloopschoenen strikken

        Kies een strikmethode die past bij jouw voet

        Iedere voet is anders. En daarom kan een aangepaste vetertechniek helpen om jouw voeten meer ruimte te geven of juist meer te ondersteunen. 

        • Wreefdruk verminderen: Sla het middelste gedeelte van je veters over en veter ze diagonaal. Dit vermindert druk op je wreef.
        • Voorvoet meer ruimte geven: Laat de onderste gaatjes vrij voor meer ruimte bij de tenen.
        • Smalle voeten: Gebruik een zigzagpatroon en trek de veters strakker aan, zodat je voet goed omsloten wordt.

        Hardloopschoenen strikken op juiste manier maakt verschil

        Het lijkt misschien niet zo belangrijk, maar de manier van hardloopschoenen strikken kan wel degelijk effect hebben op jouw hardloopprestaties. Schoenen die lekker zitten en goed gestrikt zijn, bieden jouw voeten de juiste ondersteuning. Pak jouw schoenen er eens bij om te kijken welke striktechniek jij nu toepast en hoe je deze aan kunt passen!

        Julia

        Hardlopen, ik doe het elke week. Het helpt me bij het leeg maken van mijn hoofd en geeft een geluksgevoel. Inmiddels weet ik hoe het werkt en daar help ik jou ook graag bij.

        Leave a Reply