Skip to main content

Heb jij een hardloopevenement op de planning staan, maar ben je nog niet begonnen? Oeps! En waarschijnlijk ben je niet de enige. Het is voor de meeste mensen lastig om aan hardlopen te beginnen. Maar is het wel verstandig om zonder training te gaan hardlopen? Wij kunnen ongetraind 5 km hardlopen niet aanraden. Waarom dat is, vertellen we je in dit artikel. 

Ongetraind 5 km hardlopen 

Hoewel 5 kilometer een afstand is die je wandelend binnen een uurtje aflegt, stellen veel hardlopers het doel om de vijf kilometer binnen een half uur te volbrengen. En dat is mogelijk, als je traint. Maar wanneer je niet (voldoende) traint, wordt het toch een behoorlijke uitdaging om ongetraind 5 km te hardlopen binnen een snelle tijd. 

Sneller kans op blessures

Als je gaat hardlopen zonder goede training vooraf, heb je sneller kans op blessures. Je raakt sneller overbelast en zult spierpijn hebben. Dat is nog niet het ergste, maar je hebt ook kans om blessures op te lopen waar je niet zomaar vanaf bent. Zoals klachten aan je scheenbeen (shin splints symptomen) en hamstringklachten. 

Andere nadelige effecten

Als je niet genoeg traint, zul je merken dat je na een 5 kilometer run bekaf bent. Je zult een paar dagen bij moeten komen en je humeur is misschien niet altijd even leuk. Het is een behoorlijke aanslag op je lichaam als je niet goed getraind bent. Ook zul je hardlopen als niet leuk beschouwen, terwijl het je juist heel veel kan brengen. Zolang je maar goed traint dus. 

Wat als ik het wel kan?

Dan zijn we blij voor je! Als het je lukt om 5 km te hardlopen zonder training, heb je waarschijnlijk al een goede basisconditie van een andere sport die je beoefent, zoals voetbal of fietsen. Als je je prestaties op de 5 kilometer wil verbeteren, dan raden we je echter wel af om ongetraind aan de start te gaan staan. Gebruik liever een interval hardloopschema voor 5 kilometer om conditie op te bouwen en snelheid te verbeteren. 

5 km hardlopen zonder training is niet verstandig 

Wat ons betreft is hardlopen zonder training niet verstandig, zeker als je nog geen basisconditie hebt en niet eerder in je leven hebt hardgelopen. Ongetraind 5 km hardlopen is dus een no go. Het zou wel mogelijk moeten zijn als je wel al een redelijke conditie hebt, maar omdat het toch een andere vorm van beweging is, heb je meer kans op blessures. Ga dus aan de slag met rustig opbouwen en leer naar je lichaam luisteren.

Julia

Hardlopen, ik doe het elke week. Het helpt me bij het leeg maken van mijn hoofd en geeft een geluksgevoel. Inmiddels weet ik hoe het werkt en daar help ik jou ook graag bij.

Leave a Reply