Skip to main content

Tijdens het hardlopen wil jij zo spaarzaam mogelijk met je energie omgaan en die energie niet verspillen aan onnodige dingen zoals uit je hoofd berekenen hoe hard je loopt. Je wilt gewoon lekker lopen en al je kracht gebruiken om een goede prestatie neer te zetten. Gelukkig zijn er tegenwoordig steeds meer handige tools om het hardlopen een stuk makkelijker en fijner te maken. In dit artikel leggen we uitgebreid uit aan jou hoe jij hier ook gebruik van kunt maken. 

Hardlopen en technologie

Op het eerste oog hebben die twee dingen niet zo veel met elkaar te maken, maar als je er langer bij stilstaat kom je erachter dat het wel zo is. Het gebruik van de juiste technologie maakt hardlopen namelijk een stuk makkelijker. Denk maar aan een tijdregistratiesysteem met behulp van tags bij hardloopwedstrijden of simpeler: een hartslagmeter. Al deze zaken maken dat het tegenwoordig steeds makkelijker is om prestaties bij te houden en te verbeteren. Zowel op grootschalig als op individueel niveau liggen hier heel veel mogelijkheden. 

Slimme en handige tools die jij kunt gebruiken

We sommen een aantal handige en slimme tools voor je op! 

1. Hardloop calculator 

We beginnen gelijk met de beste tips, want met een hardloop calculator kun je eenvoudig allerlei berekeningen maken. Zo kun je bijvoorbeeld gemakkelijk je hardlooptempo berekenen. De enige informatie die je hiervoor nodig hebt is de afstand die je af gaat leggen en de tijd die je erover wenst te doen. Maar naast de wat simpele berekeningen, is het ook mogelijk om bijvoorbeeld miles om te rekenen naar kilometers en om een negatieve split (tweede helft van je kilometers sneller dan je eerste kilometers) te berekenen. Handig toch? Zo hoef je zelf niet na te denken, maar wordt alles netjes voor je gepresenteerd.

2. Hersteltijd berekenen

Naast actief bezig zijn en je trainingen voltooien, is het juist ook van belang om voldoende rust te pakken en je lichaam de tijd te geven om te herstellen. Ook dit kun je tegenwoordig eenvoudig voor je laten uitdokteren. De hersteltijd berekenen doe je door je gemiddelde hartslag in te vullen en daarnaast aan te geven hoe lang je training heeft geduurd. Bij een gemiddelde hartslag van 150 BPM (beats per minute) en een training van 1 uur, moet je volgens de calculator 45 uur herstellen. Hoe specifieker je de tijd en hartslag invult, hoe specifieker de eindtijd wordt berekend. Een super slimme tool!

hersteltijd berekenen

3. Hardloophorloges

Ook met een hardloophorloge kun je tegenwoordig gemakkelijk allerlei inzichten krijgen in jouw training of wedstrijd resultaat. Simpele hardloophorloges laten meestal zien wat de afgelegde afstand is, de hoogte van je hartslag en de tijd die verstreken is. Maar als je kiest voor een moderne hardloophorloge, dan kun je nog veel meer resultaten zien, zoals:

  • VO2max (niveau van je conditie); 
  • snelheid per afgelegde kilometer (tussentijden); 
  • hoogtemeters (interessant wanneer je in heuvelachtig gebied traint);
  • route die je afgelegd hebt (GPS);
  • tempozones.

Hardlopen met een sporthorloge is dan zeker een handige tool om jouw resultaten inzichtelijk te maken en te ontdekken waar verbeteringen mogelijk zijn. 

4. GPS-tracker

Hij kwam net al even terug, maar verdient nog wat extra aandacht. Moderne hardloophorloges hebben vaak een nauwkeurige GPS-tracker. Dit zorgt er niet alleen voor dat je na afloop van een training kunt zien waar je precies bent geweest, maar je kunt ook van tevoren een GPS-route uploaden die je vervolgens aanzet op je horloge. Vervolgens ga je op basis van GPS-gegevens en lijnen op je horloge een route lopen. Dit geeft een leuke uitdaging aan je training, omdat je veel beter moet opletten waar je heen gaat. Je zult hiermee waarschijnlijk niet de snelste tijd neerzetten, maar dat is niet erg. Met apps als Komoot kun je eenvoudig routes downloaden en op je apparaat zetten. 

Tip: doe dit met hardloopvrienden en zoek om de beurt een route uit. Zo weten de meesten van de groep nog niet wat de route precies gaat zijn. Plezier gegarandeerd! 

slimme tools

5. Borstband 

Wie accurate gegevens wil monitoren over de hartslag tijdens het hardlopen, raden we aan een borstband aan te schaffen. Want hoewel een sporthorloge ook hartslag kan meten, meet een borstband veel nauwkeuriger. Deze draag je onder je kleding en kun je daarna vaak gemakkelijk uitlezen met je smartphone. Doordat de hoogte van je hartslag vervolgens gekoppeld wordt aan de afstand en tijd die je afgelegd hebt, kun je eenvoudig zien wat jouw prestaties zijn geweest en hoe je dit in het vervolg kunt verbeteren. 

6. Hardloop app

Een hardloop app kan jou helpen om nieuwe trainingen te verzinnen en prestaties beter in beeld te krijgen. Want je zult vast herkennen dat je vaak hetzelfde rondje loopt of dat je vaak voor dezelfde soort training kiest. Een hardloop app kan je helpen om nieuwe routes te ontdekken en om verschillende soorten trainingen met elkaar af te wisselen. Niet alleen leuk, maar ook nog eens heel erg nuttig om jouw hardloopprestaties te verbeteren. 

Laat techniek voor je werken!

Hardlopen vraagt soms al best veel van je. Dat snappen we. En juist daarom is het zo ontzettend fijn dat er allerlei technologieën en slimme tools zijn om het hardlopen net een stukje makkelijker te maken. Of ja, het lopen moet je natuurlijk nog steeds zelf doen, maar je kunt wel anders en beter gaan trainen wanneer je weet wat je doet en wat je doelen zijn. Spaar je ‘denkenergie’ door slimme tools in te zetten en leg de volle focus op je sportieve activiteit. 

Welke tools ga jij gebruiken?

Zoals je ziet, zijn er heel veel slimme tools die jij kunt gebruiken tijdens het hardlopen. En er zijn er waarschijnlijk nog meer die we nu niet eens benoemen. Ook is de verwachting dat er in de toekomst nog meer handige dingen op de markt komen. Maar voor nu is dit al een uitgebreid palet waarvan ik de wilde gok doe dat jij nog niet alles kende. Super gaaf toch? Het is dan ook zeker de moeite waard om je te verdiepen in de technologische handigheden voor jouw hardlooptrainingen. Natuurlijk hoef je niet alles te gebruiken, maar kies wat bij je past. 

Dit artikel is een samenwerking. 

Julia

Hardlopen, ik doe het elke week. Het helpt me bij het leeg maken van mijn hoofd en geeft een geluksgevoel. Inmiddels weet ik hoe het werkt en daar help ik jou ook graag bij.

Leave a Reply